Почетна > Свет
Свет

Данас почињу председнички избори у Чешкој,три фаворита за други круг

Пензионисани генерал Петр Павел, који је службовао на високим положајима у НАТО-у, важи за благог фаворита на председничким изборима у Чешкој који почињу данас, преноси Ројтерс.
чешкој
Фото: WikimediaComonns/David Sedlecký

Он је према анкетама испред бившег премијера Андреја Бабиша и професорке економије Дануше Нерудове. Троје од укупно осам кандидата који имају шансу да прођу у други круг. Пошто ниједан кандидат, према истраживањима, не може да освоји 50 одсто гласова. Колико је потребно за победу у првом кругу гласања које се завршава у суботу.

СТЕМ је у недељу 8. јануара објавио резултате анкете рађене првих дана Нове године. Према њима, Андрај Бабиш би у првом изборном кругу освојио 27,9 одсто гласова, генерал Петр Павел 26,7. док би на трећем месту била Дануше Нерудова са 24,4 одсто гласова, преноси Дојче веле.

Истраживање СТЕМА, али и друге анкете, показују да би у другом кругу, који ће се одржати од 27. до 28. јануара, Бабиш освојио 10 до 20 одсто гласова мање од противкандидата.

Генерал Петр Павел, који је био шеф војног комитета НАТО. Претходно и начелник Генералштаба чешке армије, има блиставу тридесетогодишњу војну каријеру.
Одликован је Орденом француске легије части, јер је током рата у Хрватској 1993. године успео да спаси једну опкољену француску јединицу која је била део трупа УН.

Бабиш (68) са својом странком АНО, која је тренутно у опозицији, настоји да освоји председничку функцију и замени свог савезника Милоша Земана коме у марту истиче други мандат.

Чешки суд ослободио је у понедељак бившег премијера оптужби за превару повезану са субвенцијама ЕУ, побољшавајући изгледе на успех овог милијардера и једног од фаворита на овонедељним председничким изборима.

Један од првих који му је честитао био је мађарски премијер Виктор Орбан. Који је свом пријатељу саветовао да „настави борбу“.

Бабиш је у уторак посетио француског председника Емануела Макрона како би показао своје шире везе у Европи.

Павел се током кампање дистанцирао од Орбана, који има неслагања са партнерима из ЕУ око владавине права. Такође је довео у питање чланство Чешке у

Вишеградској групи , која поред Мађарске укључује Пољску и Словачку.

„Када се данас толико разилазимо по фундаменталним питањима, упитно је да ли уопште треба да будемо део овог формата“, рекао је Павел током дебате у среду, преоси Ројтерс.

Нерудова (44) је трећа по анкетама и била би прва жена на тој функцији. Коју је први обављао Вацлав Хавел након распада Чехословачке 1993. године, а тренутно Милош Земан. Који је током своја два петогодишња мандата покушавао да изгради ближе односе са Кином и Русијом.

Она, као и Павел залаже се за прелазак на евро и заговорник је Хавелове спољне политике вођене људским правима.

Pronađen dokument: Bolsonaro hteo da menja izborne rezultate

 

Преузмите андроид апликацију.