Почетна > Србија
Србија

Данас је Велики петак – најтужнији празник у Срба! Све о данашњем празнику и обичајима које носи!

“Ево дана који је сав ноћ“, говорио је Свети владика Николај Велимировић када је беседио о Великом петку.
Фото: PrtSc/Instagram/pravoslavlje_zauvek2

И заиста, данашњи дан је, за православне вернике, најтужнији дан у људској историји. Дан када је Исус Христос распет на крсту на Голготи. Дан преиспитивања и најстрожијег поста.

Они који иначе посте, данас посте за нијансу строжије, тј. свој пост спроводе на води и хлебу, док они који не посте готово никада у току године, често то ипак учине на данашњи дан.

Постом, односно уздржавањем од сласне хране и грехова ми заправо покушавамо да ојачамо себе, јер је човек у савременом свету веома раслабљен у сваком смислу.

Ипак, погрешићемо уколико се данас уздржавамо од хране, а са друге стране се веселимо и лумпујемо уз музику.

Тугу зарад Христовог страдања црква испољава тако што од великог четвртка, па све до Васкрса, не оглашава црквена звона зато што она представљају симбол радости.

На Велики петак се, такође, не служи литургија, а до изузтека овог правила долази само уколико се Велики петак поклопи са Благовестима.

У храмовима се на данашњи дан врши посебан обред – износи се плаштаница коју верници целивају.
Фото: WikimediaCommons/Ђурађ Вујчић

Плаштаница (на фотографији изнад) симболизује Христов гроб. Иако у се у Новом Саду то правило не практикује, у неким крајевима верници се провлаче испод стола на коме се налази плаштаница и верује се да том приликом треба да се помоле Богу и замисле неку жељу, те да ће им она врло брзо бити услишена.

Једнако важно колико и уздржавање од мрсне хране, јесте удржавање од кућних послова. Једино што је дозвољено да се ради јесте фарбање јаја и то црвеном бојом која симболише проливену крв Христову.

Одговор на питање зашто се фарбају јаја крије се у предању о томе како је Марија Магдалена дошла у Рим да би проповедала Христово Јеванђеље у које цар Тиберије није веровао.

Цар је овом приликом изрекао да би то што она прича било једнако могуће као и када би јаја, која му је донела на дар, променила боју, што је немогуће. На то је Марија Магдалена рекла “Христос Воскресе“ и јаја у корпи су постала црвена.
Фото: Pixabay/congerdesign

Друга легенда каже да су се ондашњи становници Јерусалима подсмевали хришћанима због вере у васкрсење Христово, те да су говорили да је то немогуће као што би било немогуће да кокошке носе шарена јаја, али су на дан Васкрса све кокошке у Јерусалиму снеле црвена јаја.

Међутим, иако је симболика у фарбању црвених јаја, савремено доба донело је извесне промене, те домаћице данас јаја фарбају и украшавају на разноразне начине, али и даље традиционално држе до тога да им макар прво јаје, такозвана чуваркућа, буде црвене боје.

Верује се да управо она тера зле силе и демоне од куће и породице која у њој живи. Некада је чак постојало правило да се чуваркућа ноћ пред Васкрс остави у води са босиљком, дреном и здравцем, те да се породица на васкршње јутро умива у тој води како би била здрава.

Нека од веровања нашег народа на Велики петак:
  • Жене не треба да узму иглу у руке на овај дан и да, не дај Боже, нешто ушију јер се верује да ће им на рукама избити пликови.
  • Иако је рад по домаћинству забрањен на овај дан, мисли се да ће воће које се на данашњи дан калеми бити веома успешно и родно.  Такође, верује се да уколико на Велики петак пада киша неће бити шљива, док ако је топло и ведро домаћина очекује велики принос воћа.
  • Верује се и да домаћица треба да помете мало метлом по кући, након чега ту метлу мора да баци, а са њом ће да оде и сво зло из домаћинства.
  • У одређеним деловима Србије верује се да младе девојке треба да украду цвеће из црквене порте и ставе га под јастук, те да ће те ноћи сањати свог будућег мужа.

Ипак, колико год ова веровања била интересантна и необична, те сведоче идентитету нашег народа кроз векове, на данашњи дан је најбитније опростити свима који су се о вас огрешили и из петних жила се потрудити да будемо бољи људи него што смо били јуче.

Vlasnica prve dečije koncept radnje opet obradovala mališane i roditelje za uskršnje fotografisanje (FOTO/VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.