Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Данас је важан датум за мале дивове: Удружење “Оптимистик” обележиће светски дан превремено рођених беба на СПЕНС-у (ФОТО)

Према статистици, у Србији је свака 11. беба превремено рођена. Њихов заштитни знак је љубичаста боја, а данас ћете их пронаћи у холу СПЕНС-а, где ће обележити свој дан са родитељима и где ћете моћи да их подржите.
Фото: pexels

Из Удружења “Оптимистик” истакли су за наш портал да ће окупљање почети у 17.00 часова.

-Направићемо лепо дружење. Родитељи углавном са дечицом припреме медењаке, па деле пролазницима. Такође, увек неко од лекара и медицинског особља дође да подрзи догађај.

Превремени порођај је порођај који се догоди прерано, пре 37. недеље трудноће. Бебе рођене прерано могу се суочити са компликацијама опасним по живот и имати доживотне здравствене проблеме. Још увек се не зна шта тачно узрокује превремено рођење.

Фото: Pixabay

Бебе које су рођене пре времена су ситније, фина длака им покрива већи део тела, имају ниску телесну температуру, тешкоће са дисањем и проблеме са храњењем.

Истраживања су показала да једна пракса, која има бенефите и по мајку и по новорођенче, јесте „кенгурска нега“ која умирује и опушта мајку и бебу, регулише откуцаје срца и дисање бебе, стимулише варење и интересовање за храњење, регулише телесну температуру, омогућује колонизацију бебине коже мајчиним пријатељским бактеријама и пружа неопходну заштиту од инфекција и стимулише испуштање хормона који подржавају дојење и мајчинство.

Ljubav u studenjaku: Pevao Čolića pod prozorom, a komentari će vas oduševiti (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.