Početna > Život i stil
Život i stil

Danas je Svetski dan pčela

Naučno je dokazano koliko je med zdrav, ali njega ne bi bilo da nema onih malih radilica koje nam ga stvaraju.
Foto: Pexels/Pixabay

Stvaranje ovog zlata, nije jedini značaj pčela. Med, matični mleč, propolis jesu samo neki od produkata pčelinog rada, ali ne i jedini.

Ova vredna stvorenja su izuzetno značajna za oprašivanje biljaka i na taj način indirektno nam obezbeđuju hranu. Čak 150 biljnih kultura na područiju Balkana da bi bile rodne zahtevaju oprašivanje uz pomoć pčela.

Zbog tako izuzetnog i velikog značaja koje pčele imaju u prirodi, a i pri proizvodnji hrane, mora se voditi računa o životnoj sredini, kako ne bi došlo do ugrožavanja ovih vrednih insekata.

Kako se u velikoj meri koriste savremene agrotehničke mere u poljoprivredi, one u velikoj meri utiču na gajenje pčela. Isto tako veliki broj automobila, kao i drugi zagađivači negativno utiču na njihov uzgoj.

Pčele vole čisto i zdravo okruženje. Neke zemlje su uvele analizu pčela na sadržaj teških metala kao parametar zagađenosti životne sredine.

Foto: Pexels/Pixabay
Od kada datira pčelarstvo?

Za ovu granu privrede se može reći da je starija čak i od ratarstva.

Naši prapreci, a navode se podaci da je u pitanju period kamenog doba, se nisu bavili pčelarstvom u smilu kako to danas izgleda.

Oni su pčele tražili po drveću kako bi im uzeli produkte, kao što su med i vosak, a same pčele su uništavali jer nisu znali za njihov pozitivan efekat koje imaju pri proizvodnji hrane.

Kao prvi proizvođači meda navode se stari Egipćani i Asirci. Oni su razvili strategiju na koji način da uzmu produkte pčelinog rada, a da je pri tome ne ugroze. U mnogim grobnicama nađeni su reljefi na kojima su naslikane pčele i med u saću.

Dalje su ovu veštinu preneli starim Grcima, a Grci Rimljanima.

Još se navodi da su u hunskim ratovima vojnici dobijali medovinu. Ovo piće je bilo i omiljeno starim Slovenima i baš oni su bili glavni proizvođači ovog nektara, u oblastima Panonske nizije gde su naseljeni u vreme vladavine Huna.

Kako su se Južni Sloveni naseljavali na Balkan, tako je i pčelarstvo počelo sve više da dobija svoj značaj.

Foto: Pexels/Pixabay

Proizvodi od pčela nisu se samo proizvodili radi ishrane vojske i stanovništva, već se tada počelo značajno trgovati sa medom i voskom.

Koliko je pčelarstvo bilo cenjeno, navodi se da za vreme kralja Milutina, onaj ko se bavio gajenjem pčela bivao je oslobođen svih drugih dužnosti, uključujući i vojne.

Pčelari su bili veliki majstori, i srednji vek je bio izuzetno pogodan kada je med u pitanju, jer je tada ovaj proizvod bio izuzetno cenjen artikal trgovine.

Šta je još zanimljivo vezano za pčele

– Pčela teži svega 100 grama, ali i kao tako mali insekt, razlikuje se od drugih insekata, po tome što svojim radom proizvodi produkt koji je bezbedan za ljudsku ishranu.

– Na žalost, ova vredna stvorenja nemaju dug životni vek. On iznosi od 35 dana do najviše pola godine, sve u zavisnosti od perioda godine i ishrane. Život matice je nešto duži, on iznosi oko 5 godina.

– Matica je jedina pčela koja polaže jaja i to ne malo. Na dnevnom nivou to iznosi čak i preko dve hiljade jaja. Takođe, samo jedna matica „gospodari“ kolonijom koju mogu sačinjavati čak 20 000 – 80 000 pčela.

– I ne samo što proizvode med, pčele se brinu za celokupne aktivnosti u košnici. One je čiste, grade saće, hrane i neguju maticu i njeno leglo. Odgovarajuća temperatura i vlažnost košnice je takođe zasluga pčela, ali one takođe i brane svoj dom od neželjenih gostiju.

– Iako se ne čini tako, ali one se mogu nazvati letećim sprinterima. Brzina leta pčele po lepom vremenu dostiže čak i do 60 kilometara na sat, dok je po lošijem vremenu ova brzina niža za oko 10 kilometara na sat.

– U jednoj sekundi, ovi vredni letači naprave čak 440 zamaha krilima.

Foto: Pexels/Pixabay

– Možda nam se čini da pčele ne znaju gde lete, da to rade bez ikakvog plana, ali to nije tako. One itekako znaju svoj pravac i veoma se dobro međusobno razumeju. One će brojem okretaja saopštiti na koliko metara se nalazi paša i mesto gde im se nalazi hrana.

– Pčelin vid je promenljiv. Dok je u stanju mirovanja, one imaju izuzetan vid, jer na razdaljini od 1 centimetra uočavaju predmete koji su nevidljivi ljudima, one zapažaju predmete od svega 8 mikrometara. Sa druge strane, dok su u letu, tada vide samo par metara ispred sebe.

– A zanimljivo je da one mogu da razlikuju boje, ne baš sve koje može čovek, ali žuta, bela, plava , zelena i ljubičasta su boje koje pčele razlikuju.

A na koji način nastaje med?

Da nastanak meda nije nimalo jednostavan proces, govori činjenica da jedna pčela mora da obiđe bar 12 miliona cvetova bogatih polenom i nektarom, kako bi sakupili sirovinu od koje će nastati med.

Prerada meda kreće već u želucu pčele, ali pri tome pčele dodaju nektaru različite enzime, minerale i vitamine, one koje med i čine tako zdravim. Ta obogaćena masa stavlja se u saće, poklapa i prepušta hemijskim reakcijama zahvaljujući čemu se dobija med.

Da se podsetimo na koji način med utiče dobro na naše zdravlje:
Foto: Pexels/Pixabay

– Jača naš imuni sistem
– Poboljšava cirkulaciju i obnavlja krv
– Pozitivno utiče na srčani ritam
– Revitalizuje organe za varenje
– Obnavlja tkiva, kosu i kožu
– Ima antibakterijsko, antiseptično i antimikotično dejstvo
– Pomaže otklanjanje toksina iz organizma
– Izuzetan je protiv nesanice i stresa. Pospešuje dobro raspoloženje.

Zbog svih dobrobiti koje ova mala stvorenja pružaju, 20.maja se obeležava Svetski dan pčela.

Trudimo se da obezbedimo zdravu životnu sredinu pčelama, a one će zasigurno nama znati na pravi način to da uzvrate.

Kako da proverite da li je med kvalitetan?

Preuzmite android aplikaciju.