Čokolada! Složićemo se, većini omiljeni slatkiš.
Ova poslastica vraća nas u detinjstvo, hrani naš mozak, ali i pričinjava onaj savršeni užitak uz predah i omiljeni napitak.
A ko je zaslužan za ovaj slatki užitak?
Za Meksiko se može reći da je rodno mesto kakaa i čokolade. Oni se prožimaju kroz čitavu kulturu i tradiciju stanovnika Meksika.
Poznato pleme Maja, sa juga današnjeg Meksika, pronašle su u 4. veku nove ere drvo cacahuaquchtl, koje će kasnije biti simbol majanskog carstva.
Piće visoke klase, služeno za vreme rituala i svečanosti, bio je topli napitak od kakaa u koji se dodavala čili papričica.
Koliko su kakao cenili narodi Mezoamerike ukazuje činjenica da su zrna kakaa koristili kao platežno sredstvo.
Kako su Španci došli na tlo Mezoamerike 1519. godine, započinje nova priča božanskog napitka. Kortez shvata potencijal kakao drveta i odlučuje da podigne čitave plantaže kakaa u Meksiku i Peruu.
Autentičnom ukusu kakao napitka koje su konzumirali civilizacije Mezoamerike, španski osvajači dodaju šećer i cimet, ali i vanila, karanfilić, biber. I tako ovaj božanstveni napitak postaje omiljen u Španiji, a potom se prenosi dalje po starom kontinentu.
Čokoladni napitak postaje čokoladna poslastica koja se jede, zahvaljujući holandskom hemičaru Konrad J van Houten-u, početkom 19. veka. Nedugo nakon toga Džozef Frej odgovoran je za čokoladne štangle, koje je dobijo upotrebom kalupa.
Za Švajcarsku se može reći da je začetnik mlečne čokolade, ali i one sa dodatkom lešnika.
Iako čokolada jeste visokokalorična namirnica, ako se konzumira umereno, ona može biti i zdrava.
Pogotovo kada govorimo o čokoladi sa velikim postotkom kakaa, koja čini čuda za naš mozak snabdevajući ga velikom količinom magnezijuma.
Osećaj koji imamo kada smo zaljubljeni, budi se i kada jedemo čokoladu. Ona nam podiže nivo sreće, utiče na bolje raspoloženje, a naučno je dokazano da deluje i antidepresivno.
Kako seratotin raste, i naše raspoloženje raste. A kako da podignemo nivo seratonina? Jedno od rešenja jeste konzumacija čokolade, jer se u kakau nalaze alkaloidi poput kofeina morfina, kinina i atropina, a oni će se pobrinuti da naš nivo seratonina bude veći.
Kao što smo pomenuli, magnezijum se obilato nalazi u kakau, a on je takođe ključan u pri proizvodnji seratonina, jer reguliše stanje nerava. A sa druge strane cink i selen su zaslužni za endorfin, koji će smanjiti nivo stresa.
Moramo samo naglasiti da 100 grama čokolade dnevno neće pomoći da budemo srećni, ako se preterano ugojimo, možemo se osećati još gore. Zato umerenost pre svega!
Polifenoli iz čokolade poboljšavaju rad krvnih sudova, olakšavaju protok krvi, neutrališući učinke lošeg holesterola i sprečavajući stvaranje ugrušaka.
Pored svih ovih vitamina i minerala koje dobijamo iz čokolade, ona je dobra i za lepotu.
Kakao maslac je sjajan za našu kožu. Učiniće je mladom i mekom, pomoći će da se izborimo sa borama.
Međutim, da je čokolada može da nas „otkrije“ govori to da na osnovu nama omiljene čokolade, možemo saznati koji smo tip ličnosti.
Psihotarapeut sa Novog Zelanda Murray Langham je navela da su obožavaoci mlečne čokolade najčešće romantičari, a osobe koje imaju visoko mišljenje o sebi preferiraju one tamnije vrste čokolada.
Sa druge strane, ukoliko se najpre odlučujete za belu čokoladu, možda vas neodlučnost ometa u životu?
Čokolade sa kafom su izbor nestrpljivih osoba, dok one sa karamelom govore o tome da se radi o senzualnoj osobi. Volite li čokoladu sa pomorandžom, vi ste osoba koja je uvek spremna na izazove i zna šta treba učiniti u svim situacijama.
Mnogo je čokolada i mnogo je različitih ukusa među konzumentima iste. Izbor je na svima nama koju ćemo odabrati i uživati u njoj, razume se, umereno.
Preuzmite android aplikaciju.