Почетна > Србија
Србија

Данас је међународни дан планина: Празник посвећен “крововима света” је ту да нас подсети колико су оне важне за Србију

Одлуком Генералне скупштине Уједнињених нација, 11. децембар проглашен је yа Међународни дан планина. Први пут, дан посвећен “крововима света” обележен је 2003. године са циљем да скрене пажњу на значајну улогу планина и важност очувања ових средина.
Фото: Wikimedia commons/Aljabakphoto

Чак 70 одсто пијаће воде, долази управо са планина. Оне су дом за 25 одсто биљних и животињских врста, али и сваком десетом становнику планете.

У Србији највећи део територије покривен је управо планинама, а чак 15 одсто планинских врхова надмашује надморску висину од 2000 метара.

Колики је значај планина у туристичком погледу, најбоље говоре примери Златибора и Копаоника. Потенцијал за планински туризам у Србији је изузетан. Познати планински центри као што су Тара, Стара планина и Дивчибаре бележе велики број посета током целе године.

Фото: Wikimedia Commons/Luminosite1312
Мимо зимске сезоне и снега, туристи посећују планине због природних лепота, и лековитог ваздуха. Боравак на планини има вишеструке здравствене бенефите, због који се хиљаде људи сваке године одлучи да на неком од врхова Србије проведе бар део свог годишњег одмора.

Да домаће планине нису само успутна станица до неке од суседних приморских држава, потврђују и страни туристи. Број ових посетилаца који током лета бораве на нашим планинама из године у годину расте, а као и нас, привлачи их истраживање богате нетакнуте природе и наравно, врхунска кухиња ових крајева, која је на планинама још израженија, будући да се већина јела прави са домаћим производима околних газдинстава.

Шта Србија ради по питања очувања планинских крајева, најбоље говоре активности Планинског савеза Србије. У њховој надлежности је одржавање више од 7000 километара стаза и путева, а са поносом истичу да се у континуитету поштују “Правила о заштити природе” која су усвојена у години оснивања Српског планинског друштва 1901. године.

Фото: Wikimedia Commons

Са више од 120 година организованог друштвено корисног рада, планинари Србије дали су огроман допринос очувању природе и планинских насеља, будући да се савез годинама активно бори против смањења броја становника у овим крајевима. Према њјиховим речима, решење проблема одласка људи, лежи у промоцији и развоју планиског туризма.

Приходовање кроз туризам стимулише локално становништво, подстиче иих да се активно прикључе туристичкој понуди и предузетништву, отвара нова радна места али ствара и низ могућности за адекватно очување и поштовање природе ових крајева.

Manastir Rakovac – sve što niste znali o ovom prelepom zdanju (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.