Почетна > Србија
Србија

Дан сећања на стрељање ђака и цивила у Шумарицама

У Србији се данас обележава Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату, на дан када су пре 80 година немачке окупационе снаге у Крагујевцу стрељале око 3.000 недужних цивила, међу којима је убијено и 300 ђака и наставника Мушке гимназије.
Фото: Wikimedia Commons/Mofesty

Помену у Шумарицама у Крагујевцу ће присуствовати и председник Србије Александар Вучић, код споменика стрељаним ђацима и наставницима. Молебан ће почети у 10.30, а у 11.00 ће бити одржан Велики школски час, музичко-сценски програм, саопштила је прес служба председника Србије.

Тог 21. октобра 1941. године, немачки окупатор је у знак одмазде стрељао српске цивиле.

Повод за стрељање били су немачки губици у борби са јединицама покрета отпора 16. октобра, на путу Крагујевац – Горњи Милановац.

Нацисти су тада имали 10 мртвих и 26 рањених војника, а на основу наредбе немачког генерала Франца Бемеа од 10. октобра, за једног убијеног Немца стрељаће се 100 Срба, док ће за рањеног бити убијено 50.

Одмазда је прво изведена 19. октобра у околним селима, 20. октобра је почела у Крагујевцу, а 21. октобра ђаци виших разреда гимназије су одведени и убијени.

Међу њима су била деца од петог до осмог разреда.

Прво сећање на жртве злочина одржано је 1944. године, а спомен парк Крагујевачки октобар основан је 1953. године са циљем да очува успомену на убијене, да негује културу сећања и шири идеју мира и толеранције кроз разне меморијалне и уметничке манифестације.

Велики школски час поред споменика стрељаним ђацима и наставницима одржава се од 1971. године.

Komemoracija na Dan sećanja na žrtve stratišta u Jajincima (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.