Početna > Srbija
Srbija

Dačić: ZSO ostaje glavna tačka svih naših dogovora o Kosovu i Metohiji

 Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da Zajednica srpskih opština (ZSO) ostaje glavna tačka svih naših dogovora o Kosovu i Metohiji i da ona mora da bude formirana i to po dogovorenim principima, iza kojih stoje potpisi tri strane.
Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

U Briselskom sporazumu iz 2013. godine je jasno napisano šta je ZSO, to je još detaljnije regulisano u sporazumu 2015. a potpisali smo ga jer je on dobar za našu zajednicu na KiM, rekao je Dačić za današnju „Politiku“.
„Sporazum nije idealan ali u uslovima u kojima smo pregovarali o njemu, to je maksimim koji smo mogli da izdejstvujemo. To su sporazumi koji daju našem stanovništvu u ruke sve poluge upravljanja, od ekonomije, razvoja, obrazovanja, zdravstva, pa do bezbednosti i policije“, rekao je Dačić.
Naveo je da su ovi sporazumi kruna učešća naše države u dijalogu uz posredovanje Evropske unije, koja se i sama obavezala da će potpisano biti primenjeno.
Prema njegovim oceni nikada nije postojao razlog da se sporazum ne primeni, osim upornog odbijanja Prištine da ga sprovede i neograničene tolerancije zapadnih posrednika prema njihovoj destrukciji.
„ZSO ostaje glavna tačka svih naših dogovora o Kosovu i Metohiji“, naglasio je Dačić i dodao da ona mora da bude formirana i to po dogovorenim principima, iza kojih stoje potpisi tri strane.

Dačić: Strateško opredeljenje Srbije unapređenje saradnje sa SAD

Preuzmite android aplikaciju.