Početna > Srbija
Srbija

Dačić: Srbija i Maldivi žele još bolje međusobne odnose

Ministri spoljnih poslova Srbije i Maldiva, Ivica Dačić i Abdul Šahid, potpisali su danas u Beogradu plan političkih konsultacija dva ministarstva, što je, kako su obojica istakli, uvod u veću saradnju dveju zemalja.
Foto: Tanjug/ Tara Radovanović

Na konferenciji za medije u MSP, posle potpisanog sporuzuma, Dačić je istakao da je poseta ministra Šahida prva poseta visokog zvaničnika Maldiva nakon 15 godina, ali je podsetio da je Šahid bio u Beogradu na godišnjici Pokreta nesvrstanih, kada je bio predsednik Generalne skupštine UN.

„Imali smo dobre odnose u vreme nesvrstanih, ali smo ih malo zapostavili. Prošle godine imali smo trgovinsku razmenu od 460.000 dolara. Plan političkih konsultacija dva ministarstva je uvod u obostranu želju da razvijamo odnoše. Predsednik Vučić uputio je poziv predsedniku Maldiva da poseti Srbiju, a naša želja je da to bude u prvoj polovini sledeće godine“, rekao je Dačić.

On je naveo da je sa kolegom sa Maldiva razgovarao o sporazumu o saradnji u oblasti sporta, prema kojem 25 mladih sportista iz te zemlje ima besplatan boravak u sportskom kampu u Srbiji, kao i o sporazumu u oblasti obrazovanja koji je pogodan za studente sa Maldiva.

„Razgovarali smo i o viznom režimu. Šahid mi je rekao da 5.000 naših ljudi godišnje poseti Maldive i oni dobijaju vize na aerodromu. Međutim, kada neko sa Maldiva treba da dođe u Srbiju, mora da ode u našu ambasadu u Indiji, što je četiri sata leta. Naša vizna politika mora da se uskladi sa EU, ali ne verujem da Maldivi sa 500.000 stanovnika predstavljaju problem za EU“, rekao je Dačić.

On je dodao da su na Maldivima razvijeni ribolov i turizam, a da smo mi zainteresovani da im prodajemo prehrambene proizvode.

„Politički, oni poštuju univerzalni princip teritorijalnog integriteta, zbog čega naše prijatelje posebno cenim i zato kažem da treba da razvijamo što bolju saradnju sa Maldivima. Oni su prijateljska zemlje“, poručio je Dačić.

Ministar Šahid rekao je da je susret sa kolegom Dačićem veliki korak u poboljšanju diplomatskih odnosa dvaju zemalja i da će dati novi podsticaj uzajamnoj saradnji.

On je rekao da je predsednik Maldiva, Ibrahim Mohamed Soli, prihvatio poziv da poseti našu zemlju i da još treba samo još da se odredi datum posete.

„Posvećen sam saradnji sa Vladom Srbije kako bi je podigli na viši nivo. Ministar Dačić je imao puno razumevanje za viznu liberalizaciju, a veoma sam zahvalan za ponudu sportistima sa Maldiva kojima će to puno značiti“, poručio je Šahid.

On se zahvalio Vladi Srbije za podršku koju mu je davala dok je predsedavao GS UN, i istakao da mu je drago što Srbija napreduje u svim oblastima socijalno-ekonomskog života.

Rakić: Želimo samo mir, dosta je obespravljivanja Srba na KiM

Preuzmite android aplikaciju.