Почетна > Србија
Србија

Дачић: Србија и Малдиви желе још боље међусобне односе

Министри спољних послова Србије и Малдива, Ивица Дачић и Абдул Шахид, потписали су данас у Београду план политичких консултација два министарства, што је, како су обојица истакли, увод у већу сарадњу двеју земаља.
Фото: Танјуг/ Тара Радовановић

На конференцији за медије у МСП, после потписаног спорузума, Дачић је истакао да је посета министра Шахида прва посета високог званичника Малдива након 15 година, али је подсетио да је Шахид био у Београду на годишњици Покрета несврстаних, када је био председник Генералне скупштине УН.

„Имали смо добре односе у време несврстаних, али смо их мало запоставили. Прошле године имали смо трговинску размену од 460.000 долара. План политичких консултација два министарства је увод у обострану жељу да развијамо одноше. Председник Вучић упутио је позив председнику Малдива да посети Србију, а наша жеља је да то буде у првој половини следеће године“, рекао је Дачић.

Он је навео да је са колегом са Малдива разговарао о споразуму о сарадњи у области спорта, према којем 25 младих спортиста из те земље има бесплатан боравак у спортском кампу у Србији, као и о споразуму у области образовања који је погодан за студенте са Малдива.

„Разговарали смо и о визном режиму. Шахид ми је рекао да 5.000 наших људи годишње посети Малдиве и они добијају визе на аеродрому. Међутим, када неко са Малдива треба да дође у Србију, мора да оде у нашу амбасаду у Индији, што је четири сата лета. Наша визна политика мора да се усклади са ЕУ, али не верујем да Малдиви са 500.000 становника представљају проблем за ЕУ“, рекао је Дачић.

Он је додао да су на Малдивима развијени риболов и туризам, а да смо ми заинтересовани да им продајемо прехрамбене производе.

„Политички, они поштују универзални принцип територијалног интегритета, због чега наше пријатеље посебно ценим и зато кажем да треба да развијамо што бољу сарадњу са Малдивима. Они су пријатељска земље“, поручио је Дачић.

Министар Шахид рекао је да је сусрет са колегом Дачићем велики корак у побољшању дипломатских односа двају земаља и да ће дати нови подстицај узајамној сарадњи.

Он је рекао да је председник Малдива, Ибрахим Мохамед Соли, прихватио позив да посети нашу земљу и да још треба само још да се одреди датум посете.

„Посвећен сам сарадњи са Владом Србије како би је подигли на виши ниво. Министар Дачић је имао пуно разумевање за визну либерализацију, а веома сам захвалан за понуду спортистима са Малдива којима ће то пуно значити“, поручио је Шахид.

Он се захвалио Влади Србије за подршку коју му је давала док је председавао ГС УН, и истакао да му је драго што Србија напредује у свим областима социјално-економског живота.

Rakić: Želimo samo mir, dosta je obespravljivanja Srba na KiM

Преузмите андроид апликацију.