Почетна > Србија
Србија

Дачић: Отета девојчица враћена мајци држављанки Србије

Током ноћи, четворогодишња девојчица враћена је мајци Павлини Радић, након што ју је отео отац, држављанин Саудијске Арабије. А током јучерашњег дана из Судана је евакуисан Филип Лујић, држављанин Србије и то месец и по дана од почетка оружаних сукоба у тој земљи.
Фото: Танјуг/AP/Burhan Ozbilici

Шеф дипломатије Ивица Дачић апелује на грађане да се јаве када имају проблема.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је да су тежи случајеви породичних односа, феномен који се често дешава и где су деца жртве.

„Имали смо јуче једну веома коректну информацију из Саудијске Арабије, амбасада у Сарајеву која је надлежна и за Србију. Отац је отео дете, што је мајка пријавила 6. јуна“, навео је Дачић.

Према његовим речима, мајка је имала решење да отац мора четири, пет пута да виђа дете.

Како је рекао, дете је нестало у тржном центру, отац се више није јављао и појавио се јуче у Амбасади у Сарајеву.

Појаснио је да је амбасадор Саудијске Арабије тражио да се дете преда искључиво мајци и Министарство је организовало да се мајка одведе до Сарајева.

„Реч је о једном пару који се упознао у Кини, мајка се породила овде код нас, а када је отишла с дететом у Саудијску Арабију, настали су проблеми, она је дете одвела из СаудсијкеАрабије“, каже Дачић.

Девојчица која је предата мајци била је срећна што је опет са мајком.

Дачић се захвалио амбасадору Саудијске Арабије који је поступио и људски и професионално и позвао све да се јаве кад настане проблем и да не чекају.

„Ми нисмо велика држава, али имамо организован кризни штаб који овакве ствари мора да решава истог момента“, каже шеф српске дипломатије.

Дачић је рекао да је јуче из Судана евакуисан и последњи српски држављанин који је радио у хуманитаној организацији, у болници за децу.

„Наших људи има свуда. Било је 30 људи у Судану, углавном су сви евакуисани. Неки су желели да остану“, каже Дачић.

Просечна пензија ће од јануара премашити 45.700 динара

Преузмите андроид апликацију.