Почетна > Србија
Србија

Дачић: Лицемерне су оцене да се закључцима Сабора нарушава Дејтонски споразум

Реакције на Свесрпски сабор у којима се каже да се његовим закључцима нарушава Дејтонски споразум су лицемерне јер смо свих ових година сведоци да се намерно урушава овај споразум од стране оних који сада изричу критике на рачун сабора, изјавио је данас министар унутрашњих послова Ивица Дачић.
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Он је за ТВ Пинк рекао да неке велике силе ни муслимани у Босни и Херцеговини никада нису могли да прежале што је уопште дошло до Дејтонског споразума.

„Сама та решења у споразуму која су постигнута није измислио нико одавде, она су амерички предлог и Дејтонски споразум је чедо САД-а. Они су измислили Дејтонски споразум и у њему јасно записали уставно устројство БиХ које је непромењиво без сагласности сва три народа и оба ентитета“, истакао је Дачић.

Додао је да су они хтели да релативизују тај споразум стално смањујући оквире овлашћења Републике Српске и покушавајући да пренесу овлашћења на неки централни ниво, мислећи да и на том централном ниву могу да прегласавају Србе.

Истакао је да свих ових година сведочимо да се напада Република Српска, да се она проглашава за геноцидну творевину, као и да се покушава наметнути унитаризам у БиХ, односно да је то једна држава у којој важи принцип један грађанин један глас.

„БиХ није заснована на том принципу, она је заснована на принципу равноправности свих народа и оба ентитета. Значи, никад они нису прихватили Дејтонски  споразум, а сада неко долази и критикује овај сабор, иако у декларацији која је на њему усвојена, прва тачка од које се полази јесте да ми поштујемо Дејтонски споразум и залажемо се за сва права Срба и српског ентитета на основу тог споразума“, указао је Дачић.

Нагласио је да усвојеном декларацијом ниједном речју није споменуто много пута навођено питање раздруживања, да се избегла свака помисао на тако нешто управо због тога да неко не би то злоупотребљавао.

Vučić najavio odgovor ambasadi SAD u Sarajevu povodom njihovih tvrdnji o Svesrpskom saboru

Преузмите андроид апликацију.