Почетна > Србија
Србија

Вучић најавио одговор амбасади САД у Сарајеву поводом њихових тврдњи о Свесрпском сабору

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће данас одговорити америчкој амбасади у Сарајеву поводом тврдњи те амбасаде да закључци Свесрпског сабора не представљају одбрану Дејтонског споразума, већ, како је наведено, „смишљен напад на тај споразум и државне институције БиХ“.
Фото: Танјуг/Јадранка Илић

„Америчка амбасада у Сарајеву је рекла своје. Сутра ће добити одговор. Први пут ћу као председник Србије да им поставим питања, а верујте ми, одговор неће имати, иако се тиче баш Дејтонског споразума“, написао је Вучић синоћ на Инстаграму будуцностсрбијеав.

Председник је истакао да је проблем у томе што они нису навикли да постоје независне и суверене земље, као ни лидери који не желе да се додворавају њима, већ да бране интересе сопственог народа.

„Биће занимљив дан, а мало ми је фалило да помислим да су довољно паметни у Амбасади САД у Сарајеву да не коментаришу Сабор и да се не срамоте. Овако, следи одговор. Постоји једна мала земља на брдовитом Балкану…“, нагласио је председник Вучић.

Претходно је америчка амбасада у Сарајеву у објави на мрежи X оценила да су „закључци усвојени на Свесрпској скупштини у вези са Дејтонским споразумом и независном државом Босном и Херцеговином укорењени у правним дезинформацијама и прожети грешкама“.

Амбасада САД у Сарајеву такође тврди да ти закључци не представљају одбрану Дејтонског мировног споразума, већ да су, како је наведено, „смишљен напад на тај споразум и државне институције Босне и Херцеговине“ и додаје да је то опасно.

Америчка амбасада у Сарајеву такође сматра да изјаве председника Републике Српске (РС) Милорада Додика и председника Скупштине РС Ненада  Стевандића о закључцима и плановима за раздруживање РС представљају „напад на Дејтонски споразум и на територијални интегритет, суверенитет и мултиетнички карактер Босне и Херцеговине“.

 

 

 

U Srbiji danas oblačno i svežije, mestimično kiša, lokalno moguć i grad

Преузмите андроид апликацију.