Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли знате зашто је злато жуте боје?

Овај племенити метал жене обожавају.
Фото: Pexels/Pixabay

Када би се у обзир узео само хемијски састав, односно прорачун, очекивало би се да злато и сребро имау исту боју, сребрнасту.

Кроз Ајнштајнову теорију до објашњења Наиме, како би објаснили зашто је злато баш боје које јесте, научници тврде да морају кренути од прорачуна из области квантне механике и Ајнштајнове теорије релативности.

Како то квантна механика види, електорни у атому налазе се на изолованим орбитама. Када је сребро у питању, потребан је ултраљубичаст фотон, велике енергије, како би се електрон пребацио на вишу орбиту.

Фотон је елементарна честица, без масе мировања. Фотони мање енергије припадају видљивом делу спектра и одбијају се од атома, па сребро делује попут огледала.

Електрон је саставни део атома

Затим долазимо до релативности. Наиме, због величине атома злата, његови електрони круже упола мањом брзином од брзине светлости.

Према Ајнштајновој теорији, при великој брзини маса електрона се повећава, а то значи да се смањује енергија потребна да се он избаци из орбите.

Атом злата, због тога упија фотоне који припадају плавим таласним дужинама, који стижу до очију особе која посматра.

Када се из сребрнасте боје уклоне таласне дужине које припадају плавом спектру, остају само оне које припадају жутом делу, па нам се из тог разлога злато чини жутим.

Преузмите андроид апликацију.