Postoji nekoliko sorti breskvi, ali su njihove nutritivne vrednosti veoma slične. Breskve su takođe veoma bogate vodom i osvežavajuće i stoga izuzetno pogodne za konzumaciju na visokim letnjim temperaturama.
Bogate su beta-karotenom, prekursorom vitamina A, koji je neophodan za zdravlje očiju i kože. Budući da su bogate i vitaminom C, pomažu u boljoj asimilaciji grožđa u organizam.
Vitamin E koji sadrže efikasan je u sprečavanju stvaranja arterijskih naslaga i razvoja ateroskleroze, a vitamin B2 je koristan za zdravlje očiju i kože.
Breskva sadrži i mineralne soli kao što su fosfor, magnezijum i kalijum, što je posebno važno za zdravlje srca.
Zbog visokog sadržaja vlakana, breskve pomažu u snižavanju nivoa holesterola u krvi i regulišu krvni pritisak. Jedno veće voće obezbeđuje pet do devet odsto preporučene dnevne količine vlakana za odraslu osobu.
I ovde treba istaći da je kora ploda najbogatija vlaknima.
Energija Breskva je bogata vitaminom B3, koji učestvuje u mnogim metaboličkim reakcijama i posebno je odgovoran za stvaranje energije. One su najzdravije i pružaju najveće osveženje kada se jedu sveže, ali od njih možete napraviti i kompot (obratite pažnju na količinu dodatog šećera), dodati ih u kašu ili jogurt za doručak ili napraviti od njih ukusan gusti sok.
Preuzmite android aplikaciju.