Ako ste se ikada zapitali koja je razlika između zelenih i crnih maslina, odgovor je vrlo jednostavan…
Mnogi ne znaju, ali crne masline su zapravo samo – zrele zelene masline. Beru se u novembru i decembru, za razliku od zelenih koje se beru barem mesec do dva ranije. Što duže maslina zri, njena boja se menja – od zelene do rubin crvene, a tada dolaze na red i tamni tonovi ljubičaste boje, koje u konačnici i zovemo – crne masline.
Zelene masline imaju kompaktnije i sočnije meso, a po ukusu su svežije i nekako slađe. One crvenkaste su ubrane tačno u trenutku zrenja, a crne bismo zapravo mogli nazvati prezrelima. Što su masline tamnije, to je i meso mekše, a ukus intenzivniji i gorči. Crne masline daju ulje zlatnije boje, s nešto manje gorčine, ali sam plod, kad je sazreo – ima manje antioksidansa.
Masline, bile one crne ili zelene, sadrže brojne antioksidanse. Neka istraživanja potvrdila su da imaju i svojstva koja sprečavaju razvoj određenih vrsta tumora. Imaju mnogo vitamina, naročito vitamina E, a i materija koje čuvaju vaskularni sistem.
Ako teglu sa džemom čuvate na ovaj način, nikada se neće storiti buđ
Preuzmite android aplikaciju.