Почетна > Свет
Свет

Да ли знате колико је дугачак најдужи мост на свету?

Будући да ће се у Новом Саду у наредном периоду градити још три моста, јасно је да су мостови све више неопходни у модерној градњи. У овом тексту ћемо се бавити неким од најдужих мостова на свету, који представљају праве инфраструктурне феномене.
Фото: Танјуг/AP/Xinhua, Yan Runbo
10. Мост преко мочваре Манчак (САД) – 36км
Фото: Wikimedia Commons/Melanie Commander Thibodaux

Овај мост се налази у Луизијани и прелази мочвару Манчак, за коју се верује да је уклета. Чак и ако су легенде о духовима измишљотина, алигатори у мочвари су стварни. Дужином од импозантних 36 км заузима 10. место на овој листи. Када би возили 80км на час на овом мосту, било би нам потребно 27 минута да га пређемо.

9. Метро мост у Вухану (Кина) – 37 км
Wikimedia Commons/Howchou

Метро мост у Вухану је прва подигнута метро линија у овом кинеском граду, уједно и најдужа на свету. Отворена је за саобраћај од 2004. године и омогућава прелаз преко реке Јангцекјанг. Будући да се најбржи возови у овом метроу крећу брзином од 100км/ч, за прелазак целог моста потребно је нешто више од 22 минута.

8. Мост преко језера Пончартрејн (САД) – 38км
Фото: Wikimedia Commons/formulanone

Још један мост у Луизијани налази се на овој листи, а овај пут се простире преко језера Пончартрејн. Уједно и најстарији мост од свих наведених на овој листи, постао је оперативан 1969. године, када је ушао у Гинисову књигу рекорда. За прелазазак овог моста при брзини 80км/ч вам је потребно 28 и по минута.

7. Велики мост у Пекингу (Кина) – 48 км
Фото: Wikimedia Commons/Wuyouyuan

Овај мост је један од неколико лоцираних у Кини који су доспели на листу. Попут неколицине других, део је система брзе железнице Пекинг-Шангај. Велики мост у Пекингу, који је званично отворен 2011. године, дугачак је 48 километара, што га чини седмим најдужим на свету. Будући да возови на овим железницама саобраћају и брзином од 350км/ч, овај мост је могуће прећи за свега 8 минута.

6. Аутопут Банг На (Тајланд) – 54км

Немојте да вас збуни то што у називу стоји аутопут, јер се овај аутопут са шест трака, налази на мосту и изграђен је изнад руте националног пута. Овај мост носи титулу другог најдужег аутомобилског моста на свету и направљен је искључиво како би се разрешила гужва у саобраћају у главном граду Тајланда. Будући да је на овом путу ограничење брзине 120км/ч, аутомобилом мост је могуће прећи за 27 минута.

5. Велики мост „Веинан Веихе“ (Кина) – 79км
Фото: Wikimedia Commons/Xinxinworm

Када је Велики мост Веинан Веихе у Кини први пут пуштен у саобраћај 2008. године, носио је титулу најдужег моста на свету и био је инжењерски подухват у то време. Део је брзе железничке пруге Џенгџоу–Сијан и својом дужином од 79км, захтева више од 13 минута путовања најбржим возом у Кини.

4. Велики мост Тианјин (Кина) – 113км
Фото: Wikimedia Commons/Wuyouyuan

Завршен 2010. и отворен 2011. године, Велики мост Тианјин је још један мост који је део брзе железнице Пекинг-Шангај. Овај мост се одржава низом ојачаних стубова од којих је сваки тежине до 860 тона. Вијадукт служи да брзи возови саобраћају преко густо насељених подручја и чине га 32 појединачне секције, од којих је свака изграђена и инсталирана засебно. Ово је први мост на листи који превазилази 100км у дужину, а брзом возу је потребно мање од 20 минута да га пређе.

3. Велики мост Чангде (Кина) – 116км
Фото: Wikimedia Commons

Велики мост Чангде је попут Великог моста Тианјина део брзе железнице Пекинг-Шангај. Направљен је да може да издржи и јаче земљотресе, а за његов прелазак брзим возовима у Кини, траје око 20 минута.

2. Вијадукт „Changhua-Kaohsiung“ (Тајван) – 157км
Фото: Wikimedia Commons/Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0

Први тајвански мост на овом списку је други најдужи на свету са дужином од чак 157 километара. Овај Вијадукт је део тајванске брзе железнице и попут претходног моста, саграђен је да издржи сеизмичке активности, будући да је Тајван географски позициониран између две тектонске плоче — Филипинске морске плоче и Евроазијске плоче. Пошто возови Тајвана саобраћају до брзине од 300км/ч, за прелазак овог моста је потребно нешто више од пола сата.

Док би у случају друмског саобраћаја при брзини од 120км/ч, возилу било потребно чак сат времена и 20 минута.

1. Велики мост Данјанг – Куншан (Кина) – 169км

Стигли смо и до најдужег моста на свету – Велики мост Данјанг – Куншан је 169км дугачак вијадукт железничке пруге Пекинг – Шангај и сматра се једним од инжењерских чуда данашњице. У функцији је од 2011. године, а његов распон обухвата реке, канале, провалије, потоке, равнице, брда, језера…

Може да издржи све врсте земљотреса и временских непогода, а ња његову изградњу потрошено је 8,5 милијарди долара. Најбржим возовима Кине, потребно је пола сата да пређу овај мост.

Predstavljeni projekti tri nova mosta koji će biti budućnost Novog Sada

Преузмите андроид апликацију.