Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли знате који проблем може да реши једна банана пре спавања?

Витамини и минерали у овом воћу позитивно утичу на здравље и обезбеђују миран сан.
Фото: Pixabay/Alexas_Fotos

Сан је неопходан за здравље, добро расположење и нормално функционисање током дана. Нема горег осећаја него када уморни легнете у кревет и не можете да заспите сатима.

Добра вест је да не морате трчати по згради, бројати овце, пити таблете или буљити у ТВ.

Довољно је поједете једну банану.

Ово воће је богато калијумом, магнезијумом, триптофаном (есенцијална аминокиселина), витамином Б6, угљеним хидратима и влакнима, што вам све може помоћи да заспите.

Наравно, поред осталих благодети у организам ћете унети и све витамине и минерале.

Истраживања су показала да узимање 500 мг магнезијума дневно може повећати производњу мелатонина, хормона чији недостатак ремети сан, и смањити ниво кортизола (хормона стреса).

Есенцијална аминокиселина триптофан се мора добити споља јер је тело не производи. Осим хемијских процеса у организму, које банане подржавају, оне доприносе осећају ситости због пектина који садрже.

Ово ће вам такође помоћи да спавате чвршће. Веома је важно шта једете пре спавања, јер то утиче и на сан и на варење, што може да га поремети.

Ако се храна не разгради пре спавања, тело ће потрошити време које би требало да потроши на одмор разлажући храну.

Такође, ако једете сложене угљене хидрате или шећер пре спавања, повишен ниво глукозе у крви ће вас сигурно држати будним.

Конзумирање банана има и друге предности.

Није лоше знати да могу да вам помогну да смршате, јер садрже само око 100 калорија, а богати су и антиоксидансима. Такође одржавају здравље црева и дигестивног система.

Наиме, према студији из 2017. године, фруктозни моносахарид из банана повећава производњу киселина неопходних за здравље црева.

Da li je tunjevina iz konzerve zdrav obrok?

Преузмите андроид апликацију.