Discover The ultimate selection of bongs at our Online store, where quality meets affordability. with our extensive range of Shishas, Tabak, and Zubehör, You can elevate your smoking experience like never before. Each product is carefully curated to ensure You find exactly What You need. Shop now at our shishastores and enjoy fast shipping and exceptional customer service that puts your satisfaction first.

Да ли знате које је уље најбоље за пржење хране? | Градске инфо
Početna > Život i stil
Život i stil

Da li znate koje je ulje najbolje za prženje hrane?

Često se pitamo koje ulje je najprikladnije za upotrebu u kuhinji kada je u pitanju prženje, način kuvanja koji nije preterano zdrav, ali je izuzetno ukusan.
Foto: Pixabay/Hans

Odgovor dolazi direktno od naučnika i ne ostavlja mesta sumnji: najbolje ulje za prženje, suprotno klišeima, jeste maslinovo ulje.

U stvari, maslinovo ulje je biljna mast sa veoma visokom tačkom dima (oko 240°) koja je dobra za lagano i teško prženje.

Istraživanje pod nazivom „Praćenje karakteristika kvaliteta i stabilnosti i sastava masnih kiselina rafinisanih maslinovih ulja i ulja iz semenki tokom višekratnog prženja u tiganju i dubokog prženja“ analiziralo je ponašanje različitih ulja i pokazalo da je maslinovo ulje najbolje za ovu vrstu kuvanja.

Razlog je vrlo jednostavan: maslinovo ulje bolje podnosi visoke temperature koje se dostižu tokom prženja, što omogućava zdraviju pripremu hrane.

Naučnici su objasnili kako različita ulja, koja poseduju višestruka fizička, hemijska i nutritivna svojstva, reaguju na različite načine kada se zagreju i ponekad to može dovesti do stvaranja novih jedinjenja štetnih po ljudsko zdravlje.

Štaviše, nova jedinjenja dobijena lož-uljem sposobna su da drastično smanje nutritivnu vrednost hrane.

Cilj sprovedenog istraživanja je stoga bio da se otkrije koje ulje je uspelo da zadrži svoja svojstva gotovo netaknuta čak i na visokim temperaturama i posle višekratne upotrebe.

Ispitana su četiri različita ulja:
  • maslinovo ulje
  • kukuruzno ulje
  • sojino ulje
  • suncokretovo ulje

Sva ulja su zagrejana na veoma visokim temperaturama (160°-180°) i ponovo korišćena desetak puta. Ovaj test je pokazao da jedino ulje koje može da održi visok kvalitet čak i pod ovim uslovima jeste maslinovo, koje je pokazalo veću stabilnost i otpornost na toplotu i oksidativno propadanje. Ostala ulja imala su lošije rezultate, posebno suncokretovo, koje se pokazalo najnepogodnijim za prženje.

Ove stvari nikako ne smete držati u kupatilu

Preuzmite android aplikaciju.