Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Да ли знате како се одређује редослед бројева у новосадским улицама?

Да ли сте се некада нашли у ситуацији да тражите одређену адресу у Новом Саду и да никако не можете да је пронађете и чини вам се да распореди кућних бројева немају никаквог смисла? Помоћу уредбе „о утврђивању кућних бројева, означавању зграда бројевима и означавању назива насељених места, улица и тргова“ објаснићемо вам по којем су новосадске улице „нумерисане“.
Фото: Градске инфо

Прво што је потребно да знате, јесте да је надлежна организациона јединица Републичког геодетског завода у граду задужена за означавање кућа и зграда бројевима.

Кућни број утврђује се за све стамбене и пословне зграде, грађевинске парцеле, као и привремене објекте изграђене или постављене у складу са прописима о планирању и градњи.

По члану 5. ове уредбе једино се за зграде које служе у пољопривредне сврхе (амбари, силоси, штале и слично), не утврђује кућни број.

Такође је важно знати да се утврђивање и означавање кућних бројева врши посебно за свако насељено место и посебно за сваку улицу у насељеном месту, при чему зграде, односно грађевинске парцеле, са леве стране улице, одакле почиње утврђивање, добијају непарне кућне бројеве, почев од броја 1, а зграде са десне стране улице, парне бројеве, почев од броја 2.

Фото: Градске инфо

Претходну информацију вероватно већина становника Србије зна, али оно што је мање познато, јесте како се означава почетак улице?

„Утврђивање и означавање кућних бројева у свакој улици врши се са краја улице који је ближи главном делу, односно центру насељеног места и наставља у правцу периферије“, пише у уредби, што је јасан индикатор да се центар града узима као оријентир.

У уредби се наводи још неколико правила, која ће вам знатно помоћи код трагања за одређеним адресама у граду:

„За две или више зграда у истој улици не може се утврдити исти кућни број.“

„Ако зграда има више улаза непосредно везаних за улицу, сваком улазу утврђује се посебан кућни број.“

„Ако утврђивање додатног кућног броја за улаз у зграду изазива потребу промене осталих кућних бројева на зградама, за све улазе у зграду утврдиће се исти кућни број коме се додају словне ознаке по азбучном реду, почев од слова А“. Треба још напоменути да се уз бројеве користе искључиво велика слова.

За дворишне зграде утврђује се кућни број уличне зграде коме се додаје словна ознака по азбучном реду, а ако улична зграда има више улаза са кућним бројем утврђеним словним ознакама, дворишној згради се утврђује кућни број уличне зграде са наредном словном ознаком.

Сада када знамо како се обележавају бројеви у улицама, остаје питање – како се они утврђују на трговима и на кеју?

Што се тиче тргова, ту се регулише по систему казаљке на сату, почев од угла главне улице (центра) и од броја 1.

Са кејом је иста ситуација као са улицама, са тим да се обележавају непарним бројевима са краја улице који је ближи главној улици, односно главном путу, почев од броја 1.

Фото: Градске инфо

Утврђивање кућних бројева и означавање зграда бројевима у насељеним местима разбијеног типа, односно у којима не постоје улице, врши се оним редом који је најповољнији и најкраћи прилаз од једне ка другој згради.

Будући да се у Новом Саду у претходним годинама подигло много нових стамбених зграда, поставља се питање – како се оне обележе бројевима, а да не уруше установљени редослед?

„Згради саграђеној између две постојеће зграде после извршеног утврђивања кућних бројева, утврђује се кућни број прве суседне зграде мањег кућног броја, коме се додаје словна ознака по азбучном реду“, наведено је у уредби.

Власник, односно инвеститор нове зграде или привременог објекта дужан је да, у року од 30 дана од дана подношења пријаве почетка извођења радова, поднесе захтев за утврђивање кућног броја и означавање зграде.

Надамо се да смо вам разјаснили процес обележавања кућних бројева у Новом Саду. Међутим будући да су  неке грађевине у Новом Саду још из 18. века, нису све улице уређене по овој уредби. Најпознатији пример јесте Руменачка улица у Новом Саду, са својим „пијаним бројевима“.

О овим изузецима писаћемо у неким наредним текстовима.

Kako je ime dobila Salajka, a kako Podbara?

Преузмите андроид апликацију.