Nakon brojnih studija koje su otkrile da pržena hrana izaziva gojaznost i brojne druge fizičke probleme, nova istraživanja su utvrdila vezu između konzumiranja pržene hrane, a pre svega krompira, sa većim rizikom od anksioznosti i depresije.
Česta konzumacija pržene hrane, posebno prženog krompira, povezana sa 12 odsto većim rizikom od anksioznosti i 7 odsto većim rizikom od depresije nego ljudi koji nisu jeli prženu hranu.
Veza je bila izraženija među decom i mlađim potrošačima.
Pržena hrana je poznati faktor rizika za gojaznost, visok krvni pritisak i druge zdravstvene posledice.
Međutim, stručnjaci koji proučavaju ishranu rekli su da su rezultati preliminarni i da nije nužno jasno da li je pržena hrana izazvala probleme mentalnog zdravlja ili su ljudi sa simptomima depresije ili anksioznosti prešli na prženu hranu.
Jenda studija je procenila 140.728 ljudi tokom 11 godina. Nakon isključivanja učesnika kojima je dijagnostikovana depresija u prve dve godine, pronađeno je ukupno 8.294 slučajeva anksioznosti i 12.735 slučajeva depresije među onima koji su konzumirali prženu hranu, dok je posebno utvrđeno da prženi krompir nosi 2 procenta veći rizik od depresije u poređenju sa na prženo belo meso.
Studija je takođe otkrila da su učesnici koji redovno konzumiraju više od jedne porcije pržene hrane uglavnom mlađi muškarci. Ljudska komponenta ove studije može tačno da ukaže na šta ona podrazumeva: da veći unos pržene hrane povećava rizik od anksioznosti/depresije.
Međutim, uzročni put može da ide u suprotnom smeru: ljudi sa anksioznošću/depresijom se sve više okreću „utešnoj hrani“ radi nekog privida olakšanja.
Oni sa osnovnim simptomima anksioznosti i depresije mogu se okrenuti „utešnoj hrani“ kao načinu samo-lečenja.
Nezdrava hrana i loša ishrana mogu negativno uticati na raspoloženje i pogoršati stanje, kako je utvrđeno u studiji.
Preuzmite android aplikaciju.