Млеко и павлака за кување припадају истој групи производа, а разликују се првенствено по густини. Иако многима могу изгледати као идентични производи који се могу користити као замена, они се заправо не користе увек у исте сврхе.

Пуномасно млеко је основа свих ових млечних укуса, али се претвара у различите облике млека и павлаке на основу начина на који су компоненте одвојене, било природно или људском намером.
Она се креће од воденастог обраног млека до богате масти, што резултира оним што знамо као крема. Млеко садржи нивое масти у распону од нула до 3,5 процената, док крема почиње са око 12 процената масти (павлака) и може бити чак 60 процената масти.
Важно је истаћи да постоји и крем за кафу, који има око 10 одсто масти.
Дакле, можете претпоставити да сви ови млечни производи имају велику разлику у томе како млеко и павлака утичу на свакодневно кување.
Оно што је опште познато као „обично млеко“ најлакше је разликовати.
Пуномасно млеко има приближно 3,5 одсто масти, док су друга, мање масна млека обично између један и два процента масти, а има и обраног млека са уклоњеном масноћом.
Обично се користе за топлу чоколаду, млечне шејкове и пецива.
Масноћа павлаке за кување или других облика млечних производа варира између 12 и 16 одсто за павлаку и као таква се користи за јела која захтевају густ сос.
Затим долази такозвани лагани крем, који садржи 18 до 30 одсто масти, а користи се за кремасте еспресо напитке, ређе сосове који се користе за тестенине и слична јела.
Затим следи крем за слатка јела, чија је просечна масноћа између 30 и 35 одсто, а постоје и „јаче” верзије.
Све верзије „добро раде“ у рецептима који захтевају густе, кремасте преливе, због емулгације која спречава одвајање млека.
Међутим, већи садржај масти у тешкој павлаци за шлаг дуже задржава свој облик у десертима као што су чоколадни ганаш, воћни парфеи и колачи од сира.
Обе верзије са шлагом добро раде у густим Алфредо сосовима и домаћим сладоледима.
Ove vitamine, minerale, pića i namirnice nikako ne smete da mešate
Преузмите андроид апликацију.