Utvrđeno pravilo da dame uvek imaju prednost ne važi u svim slučajevima, posebno kada je u pitanju restoranski bonton. Muškarac prvo ulazi u restoran kako bi „istražio nepoznato područje”, odnosno snimio situaciju i pronašao odgovarajući sto i po potrebi se pobrinuo za rezervaciju.
Dame imaju prednost pri izlasku iz restorana, a oni koji drže vrata dobiće dodatni bonus.
Kada je u pitanju raspored sedenja, uloga muškarca je da sedne sa strane stola gde može lako da vidi konobara i da mu da znak da donese račun.
U slučaju da vam nešto nije po volji sa jelom, pozovite konobara i ljubazno, ali bez odlaganja, objasnite u čemu je problem. Ne čekajte predugo jer ako očistite tanjir, biće teže objasniti da vam se jelo ne sviđa.
Ako odlučite da pijete vino, imajte na umu da čašu treba držati za dršku, a ne za stomak – ne samo zbog otisaka prstiju, već i zato što se vino ne zagreva nepotrebno.
Ako vas količina pribora za jelo zbuni, nećete pogrešiti ako sa svakim kursom odaberete onaj koji je najudaljeniji od vašeg tanjira.
Nož se drži u desnoj, a viljuška u levoj ruci, a kada završite sa jelom, ostavite viljušku i nož da stoje paralelno jedan sa drugim. Ovo je jasan signal konobaru da može uzeti vaš tanjir i pribor za jelo sa stola.
Preuzmite android aplikaciju.