Почетна > Нови Сад
Нови Сад Новосадске приче

Да ли знате где се у Новом Саду налази „Чешки магацин“?

На Булевару деспота Стефана број 7 у Новом Саду налази се објекат некадашњег „Чешког магацина, који од 2001. године представља непокретно културно добро као споменик културе.
Фото: WikimediaCommons/Jadran

Зграда магацина је индустријски објекат, наменски изграђен 1921. године на простору у југоисточном делу Новог Сада, уз саму обалу Дунава.

„Чешки магацин“ најбољи је доказ колико је некада била развијена трговина између тадашње Југославије и Чехословачке републике, а чак је и постојало заједничко предузеће „Југочешка“.

Подигла га је чешка држава за потребе складиштења пољопривредних производа који су куповани у граду и околини, а потом Дунавом транспортовани на север.

Објекат има правоугаону основу са подрумским простором и три етаже, наглашено дугачке подужне фасаде са дванаест вертикала отвора.  Сви отвори на објекту грађени су у конструкцији плитког сегмента и обезбеђени гвозденим решеткама.

На јужној, главној фасади налазе се четири монументална двокрилна портала и надкривени дугачак дрвени трем.

Ентеријер грађевине је у потпуности подређен потребама простора за складиштење робе.

У средини је правоугаони простор теретни лифт, оивичен гвозденим профилима и стаклом. Читава примењена конструкција је од челика, са по једанаест витких стубова, који у низу носе челичну конструкцију плафона. Кровна конструкција је дрвена.

Временом је „Чешки магацин“ изгубио своју основну намену, а својевремено, негде од средине ’90-тих, у једном делу објекта се налазио клуб NS Time, место где се слушала Punk и Rock музика.

Свакако, најупечатљивији детаљ из овог клуба је авион Миг-21, са нацртаним чељустима на носу авиона, а који је комплетан био смештен унутра.

Готово сви новосадски Punk и Rock бендови који су постојали ’90-тих у неком тренутку имали су свирку у NS Timeу.

Данас клуб више не ради, а простор се користи за смештај дела књижевног фонда Библиотеке Матице српске.

Da li znate gde se u Novom Sadu nalazi Menratova palata?

 

Преузмите андроид апликацију.