Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Да ли знате где се чува историја Града Новог Сада? (ВИДЕО)

Jедна од најзначајнијих установа у граду је Историјски архив Града Новог Сада.

У модерној и лепој згради, на адреси Филипа Вишњића 2А, Архив се налази од 1. априла 2016. године, када је објекат предат Историјском архиву Града Новог Сада на коришћење.

Зграда Историјског архива Града Новог Сада је објекат неутралног, кубичног изгледа, а пројекат су урадиле Марија Милин Крунић и Милица Стојчевић.

Објекат чине приземље и три спрата (П+3) и подрум, приземље и четири спрата (По+П+4). Корисна површина износи 7856,45 м2, а поред 15 депоа има и све друге пратеће садржаје за несметано функционисање.

Управо депои заузимају највећу површину у објекту, док се у другом делу налазе управни део, радионице за конзервацију и репарацију, снимање и проучавање грађе, сале за едукацију, библиотека, изложбени простор и др. У сутеренском делу су гаража и друге техничке просторије.

Историјски архив основан је 21. маја 1954. године, а свој животни пут започео је као подстанар у згради где је данас Градска кућа, и то са само једним запосленим.
Фото: Градске инфо

До пресељења, Историјски архив Града Новог Сада располагао је са 1.138 м2 простора, а данас имају депое површине 3.300 м2, који су опремљени савременим системом за складиштење архивске грађе, али и врхунским системом противпожарне заштите, што омогућава да се историјски подаци из давно прохујалих времена чувају сигурно.

У депоима Историјског архива Града Новог Сада чува се архивска грађа Новог Сада и још осам општина. У овим документима се налазе подаци о развоју Града и околине, као и појединих органа и организација, правних и физичких лица.

Фото: Градске инфо

Тренутно је на чувању 7,6 км архивске грађе, а моћи ће да буде смештено још преко 20 км грађе.

Архивску грађу може да истражује сваки пунолетни држављанин Србије под условима одређеним Одлуком о коришћењу архивске грађе у Историјском архиву Града Новог Сада.

Осим тога, у холу Архива се повремено организују изложбе са темама везаним за историју Новог Сада.

Тако је Историјски архив Града Новог Сада данас својеврстан центар културе, који служи на корист свих грађана и чува историју нашег града.

Kako je nekadašnje stovarište drva postalo muzej umetnosti (FOTO/VIDEO)

 

Преузмите андроид апликацију.