Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли више волите да се купате или да се туширате? Знате ли кад трошите више воде? Следи изненађење

Нешто је више релакс, а нешто је више еко.
Фото: Pexels/Pixabay

Нема ничег лепшег и здравијег од тога да након стресног дана легнете у каду и уживате у дугој топлој купки, а неки ће притом бити уверени да штедите воду јер она не тече све време као кад се туширате.

Међутим, то просто није тачно.

Пуњење каде повећаће вам рачун за воду знатно више него туширања.

Купке заиста јесу добре за ослобађање од стреса или за лечење неких хроничних болова, али размислите о њима ако желите да уштедите нешто новца сваког месеца.

Тушеви су дизајнирани да штеде воду и то је одлично за околину као и за ваш новчаник. Просечна количина воде коју када може да прими је око 300 литара, али тај број може варирати. Само да бисте напунили каду до пола, вероватно ћете потрошити око 150 литара воде.

Туш с најобичнијом главом и стандардним притиском воде троши нешто мање од 10 литара воде у минуту. Људи у просеку проведу око 10 минута под тушем и потроше мање од 100 литара воде.

Шта се догађа ако се туширате два или више пута дневно?

Ако се туширате 10 минута сваког дана годину дана, потрошили бисте око 34.500 литара воде, али ако се купате у кади до пола напуњеној водом свакога дана годину дана, потрошили бисте око 55.260 литара воде.

Исто треба нагласити да је туширање еколошки прихватљивије од купања и економичније па неки груби прорачун – каже да бисте могли да уштедите три пута више на годишњем нивоу ако се само туширате.

Često ste pod stresom? Ove namirnice vam mogu ublažiti osećaj napetosti

Преузмите андроид апликацију.