Jedna od bolesti koja je čest pratilac starenja je i katarakta, zamućenje očnog sočiva. Najnovije istraživanje, objavljeno u zborniku Američke oftalmološke akademije, pokazalo je da postoji veza između zdravlja očne jabučice i konzumacije crvenog vina i drugih alkoholnih pića.
U pitanju je najveće dosadašnje istraživanje ovog tipa, tokom koga su glavni istraživač, dr Entoni Kavadža i njegov tim sa Londonskog instituta za oftalmologiju i Murfilds centra za biomedicinska istraživanja uporedili podatke dobijene od čak 470.000 osoba od 40-69 godina starosti.
Istraživači su uporedili podatke o unosu alkohola i one o obavljenim operacijama očiju zbog katarakte. Rezultati su pokazali da osobe koje umereno piju alkohol imaju manju verovatnoću da budu operisane zbog katarakte od onih koje ne piju uopšte – i onih koje piju preterano. “Zlatna sredina” je, kako se ispostavilo, tri do četiri pića nedeljno, rekao je dr Kavadža.
– Osobe koje piju svakodnevno imaju gotovo jednak rizik kao osobe koje ne piju gotovo uopšte – naveo je istraživač.
Od alkoholnih pića, crveno vino pokazalo se kao najveća brana protiv katarakte, a za njim slede pivo, žestoka pića, belo vino i šampanjac.
Dr Kavardža rekao je da ga je iznenadio nalaz studije, kao i da je još uvek rano za hipoteze zašto je dobijen ovakav rezultat, ali da postoje indicije da antioksidanti u vinu nude izvestan stepen zaštite protiv katarakte.
Dr Kavadža ipak upozorava da studija nije dokazala jasnu uzročno-posledičnu vezu između konzumacije vina i zdravlja očiju.
– Može se ispostaviti da osobe koje piju alkohol imaju, nezavisno od toga, drugačije obrasce ponašanja od ljudi koji ne piju – rekao je Kavadža.
U svakom slučaju, ovo istraživanje jedno je od mnogih u kojima se pojavljuje veza između vina i zdravlja, a zdravlje i dugovečnost ljudi sa Mediterana, redovnih konzumenata vina, već dugo intrigiraju medicinsku zajednicu i potvrđuju intuitivni zaključak vinoljubaca da je ovo piće zaista eliksir vitalnosti.
Preuzmite android aplikaciju.