Važno je uzeti u obzir nekoliko stvari prilikom kuvanja kako se to ne bi dogodilo.
Pre svega, važno je da voda ne ključa previše i da jaja imaju dovoljno prostora za kretanje u loncu. Na taj način se neće sudariti i oštetiti. Neki čak i polako mešaju vodu dok ne proključa, pa puste da se jaja kuvaju nekoliko minuta i ugase vatru i ostave u toj vodi još pola sata.
Osim temperature vode i jaja, verovatno ste čuli za savet da će kašika sirćeta sprečiti pucanje ljuske, a drugi savet je da so ima istu moć. Neće škoditi ni da stavite oboje. Odabrati savršena jaja za jaja nije lako, a iako je potražnja za domaćim vrlo velika, teško ih je prepoznati.
Najčešća razlika u poređenju sa industrijski proizvedenim jajima je boja žumanca – ono je intenzivnije žuto.
Evo nekoliko saveta kada kupujete jaja:
Ako sumnjate u kvalitet jaja koja ste kupili, stavite ih u vodu i gledajte da li potonu jer pokvareno jaje ostaje da pluta. Možete uzeti jaje u ruku i držati ga pored uha. Lagano ga protresite i slušajte zvuk koji dolazi iznutra. Ako ne čujete nikakve zvukove, trebalo bi da bude sveže i dobro za konzumaciju.
Ako se jasno čuje kako jaje lupa, ono je najverovatnije staro i ne bi trebalo da ga koristite za jelo. Kada razbijete jaje, ako je žumance ostalo celo i čvrsto, to znači da je jaje sveže, a ako se prospe, to nije dobar znak, ali ne znači ni da je pokvareno.
Ako stavite jaje u posudu sa vodom i ono odmah – kao kamen – potone na dno, znači da je potpuno sveže.
Sirće uvek treba imati u domaćinstvu: Uklanja mrlje, čisti prozore
Preuzmite android aplikaciju.