Početna > Život i stil
Život i stil

Da li uvek dodajete so u hranu?Evo zašto je to loše

Ljudi koji dodaju so u hranu suočavaju se sa povećanim rizikom od rane smrti, pokazalo je novo istraživanje.
Foto: Pixabay/Bru-nO

Studija na više od 500.000 ljudi zaključila je da oni koji uvek dodaju so u hranu imaju 28% veće šanse za preranu smrt u poređenju sa ljudima koji to retko ili nikada ne čine. Tipično, tri od svakih 100 ljudi starosti od 40 do 69 godina rano umiru u opštoj populaciji. Ali istraživanje otkrilo je da bi jedna dodatna osoba na svakih 100 mogla prerano da umre od posledica dodavanja soli.

Muškarci od 50 godina mogli bi da izgube oko 2,28 godina života ako konzumiraju dodatnu sol, pokazalo je istraživanje. Ženama istog uzrasta očekivani životni vek bi mogao da se skrati za oko godinu i po dana.

Tokom devetogodišnjeg praćenja nakon prikupljanja podataka u periodu od 2006. do 2010. godine, zabeleženo je skoro 18.500 prevremenih smrti (mlađih od 75 godina).

U zapadnoj ishrani, dodata kuhinjska so čini 6%-20% ukupnog unosa soli i pruža jedinstven način da se proceni povezanost između uobičajenog unosa natrijuma i rizika od smrti. Čak i „skromno smanjenje“ unosa natrijuma može rezultirati „značajnim zdravstvenim prednostima“.

Istraživanje je uzelo u obzir faktore koji bi mogli da utiču na rezultate uključujući starost, pol, rasu, deprivaciju, indeks telesne mase (BMI), pušenje, unos alkohola, fizičku aktivnost i ishranu, zajedno sa zdravstvenim stanjima poput dijabetesa, raka i bolesti srca.

Rizici od rane smrti povezani sa dodavanjem soli bili su neznatno smanjeni kod ljudi koji su jeli više voća i povrća – ali razlika nije bila „značajna“.

Pošto je naša studija prva koja je prijavila vezu između unosa soli u ishrani i mortaliteta, potrebna su dalja istraživanja kako bi se potvrdili nalazi pre nego što daju preporuke.

Koliko kofeina ima u šoljici kafe?

Preuzmite android aplikaciju.

Oznake