Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли труднице треба да тренирају?

Када је трудноћа у питању, постоје различита правила. Многи од њих су неопходни за безбедност вас и ваше бебе, док су други стално оповргавани. Вечна дилема је свакако да ли жене треба да вежбају током трудноће, а ево шта кажу стручњаци.
Фото: Pixabay/TC-TORRES

Вежбање и физичка активност су важан процес током трудноће. Према Америчком колеџу акушера и гинеколога, вежбање током трудноће резултира мањом инциденцом прераног порођаја, прееклампсије, гестационог дијабетеса и других компликација.

Вежбање је опасно за вас или вашу бебу

Вежбање током трудноће није само безбедно, већ је и изузетно корисно. Наравно, постоје случајеви у којима лекари не препоручују вежбање, али то је углавном само за особе са веома ретким болестима.

Ваш пулс треба да остане испод 140 откуцаја у минути

Брзина откуцаја срца може значајно да варира од особе до особе, у зависности од њеног тела и искуства у вежбању. То значи да треба да слушате своје тело. Разумевање вашег откуцаја срца може бити добар начин да сазнате како је ваше тело.

Трчање и скакање нису безбедни

За здраву особу са здравом трудноћом, извођење вежби као што су трчање или покрети који захтевају скакање су генерално безбедни. Ово је још једна област у којој је веома важно слушати своје тело. Такође, труднице треба да се консултују са својим лекаром о специфичностима своје трудноће. Ако вам ови или било који други покрети изазивају нелагоду, можете покушати нешто друго.

Није безбедно наставити да вежбате на исти начин као пре трудноће

Многе жене верују да морају да престану да вежбају на начин на који су навикле чим затрудне. То није далеко од истине, и мудро је значајно смањити своју тежину како трудноћа напредује, али нема разлога да и даље не можете ићи у ту теретану и радити неке аспекте покрета које сте радили пре трудноће.

Ако нисте вежбали пре трудноће – или нисте радили одређену врсту вежби – није безбедно да почнете

Ако пре трудноће уопште нисте вежбали, али желите да почнете, и то је у реду. Све док вам је лекар дозволио да вежбате и ако се осећате пријатно да покушавате нешто другачије, сасвим је у реду да испробате нову врсту режима. Обавезно истражите вежбе које се генерално сматрају безбедним за одређени месец трудноће.

Sedam namirnica koje tope salo na stomaku

 

Преузмите андроид апликацију.