Početna > Život i stil
Život i stil

Da li treba da jedemo proklijali krompir?

Mnogi od nas kupe preveliku vreću krompira, iskoriste nekoliko krompira, a ostale ostave da budu u kesi mesec dana pre nego što se sete da imaju još krompira u ostavi.
Foto: Pixabay/WikiImages

Iz krompira sada rastu male klice. Zašto su zelene? Da li su klice otrovne? Možete li još uvek da jedete takav krompir?

Krompir sadrži dve vrste glikoalkaloida, oba prirodne toksine, zvane solanin i čakonin. Izlaganje svetlosti u velikoj meri povećava stvaranje hlorofila i glikoalkaloida.

Hlorofil je odgovoran za zelenu boju mnogih biljaka i nije toksičan.

Međutim, zelenilo hlorofila je marker koji vam može dati do znanja da može biti višak glikoalkaloida.

Cela biljka krompira sadrži glikoalkaloide, ali najveća koncentracija se nalazi u listovima, cvetovima, zelenoj kožici i klicama. Najmanja koncentracija se nalazi u telu krompira.

Toksičnost se povećava fizičkim povredama biljke, niskom temperaturom skladištenja i skladištenjem na jakom svetlu. Prerada krompira pečenjem, kuvanjem, prženjem i mikrotalasnom peći ne eliminiše glikoalkaloide.

Međutim, uklanjanje kore pre kuvanja može smanjiti sadržaj glikoalkaloida u sirovom krompiru.

I solanin i čakonin izazivaju toksičnost kroz poremećaj ćelija što dovodi do gastrointestinalnih simptoma kao što su povraćanje, bol u stomaku i dijareja.

Neki ljudi takođe mogu iskusiti glavobolju, crvenilo, konfuziju i groznicu. Bilo je nekoliko slučajeva smrti od konzumiranja otrovanog krompira.

Početak simptoma je obično u roku od nekoliko sati, ali može biti odložen i do jednog dana. Većina pacijenata sa blagim simptomima može ostati kod kuće.

Ako su simptomi teški i dugotrajni, ili ako niste u mogućnosti da smanjite količinu tečnosti, možda će biti potrebna medicinska pomoć.

Toksičnost glikoalkaloida krompira može se smanjiti kupovinom krompira koliko vam je potrebno, čuvanjem na hladnom i suvom mestu i guljenjem pre jela. Ne skladištite krompir i luk zajedno, jer gasovi iz luka mogu ubrzati nicanje krompira. Savet za izbegavanje bilo koje vrste bolesti koje se prenose hranom se odnosi na krompir: ako sumnjate, bacite ga.

Trik koji olakšava držanje krompira prilikom ljuštenja

Preuzmite android aplikaciju.