Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли треба да једемо проклијали кромпир?

Многи од нас купе превелику врећу кромпира, искористе неколико кромпира, а остале оставе да буду у кеси месец дана пре него што се сете да имају још кромпира у остави.
Фото: Pixabay/WikiImages

Из кромпира сада расту мале клице. Зашто су зелене? Да ли су клице отровне? Можете ли још увек да једете такав кромпир?

Кромпир садржи две врсте гликоалкалоида, оба природне токсине, зване соланин и чаконин. Излагање светлости у великој мери повећава стварање хлорофила и гликоалкалоида.

Хлорофил је одговоран за зелену боју многих биљака и није токсичан.

Међутим, зеленило хлорофила је маркер који вам може дати до знања да може бити вишак гликоалкалоида.

Цела биљка кромпира садржи гликоалкалоиде, али највећа концентрација се налази у листовима, цветовима, зеленој кожици и клицама. Најмања концентрација се налази у телу кромпира.

Токсичност се повећава физичким повредама биљке, ниском температуром складиштења и складиштењем на јаком светлу. Прерада кромпира печењем, кувањем, пржењем и микроталасном пећи не елиминише гликоалкалоиде.

Међутим, уклањање коре пре кувања може смањити садржај гликоалкалоида у сировом кромпиру.

И соланин и чаконин изазивају токсичност кроз поремећај ћелија што доводи до гастроинтестиналних симптома као што су повраћање, бол у стомаку и дијареја.

Неки људи такође могу искусити главобољу, црвенило, конфузију и грозницу. Било је неколико случајева смрти од конзумирања отрованог кромпира.

Почетак симптома је обично у року од неколико сати, али може бити одложен и до једног дана. Већина пацијената са благим симптомима може остати код куће.

Ако су симптоми тешки и дуготрајни, или ако нисте у могућности да смањите количину течности, можда ће бити потребна медицинска помоћ.

Токсичност гликоалкалоида кромпира може се смањити куповином кромпира колико вам је потребно, чувањем на хладном и сувом месту и гуљењем пре јела. Не складиштите кромпир и лук заједно, јер гасови из лука могу убрзати ницање кромпира. Савет за избегавање било које врсте болести које се преносе храном се односи на кромпир: ако сумњате, баците га.

Trik koji olakšava držanje krompira prilikom ljuštenja

Преузмите андроид апликацију.