Banana je popularno tropsko voće, bogato vitaminima i mineralima. Zbog visokog sadržaja kalijuma, posebno se preporučuje osobama koje pate od umora, nedostatka energije i visokog krvnog pritiska. Zbog toga je često prvi izbor za doručak, što nutricionisti ne preporučuju.

Zrele banane se uglavnom sastoje od ugljenih hidrata, od kojih su polovina šećeri, što ih čini jednim od voća sa najvećim sadržajem šećera.
Zbog visokog sadržaja kalijuma, banane su korisne za prevenciju visokog krvnog pritiska i kardiovaskularnih bolesti, kao i za zdravlje bubrega.
Plod sadrži vrlo malo proteina i zanemarljivu količinu masti.
Banane su takođe odličan izvor vitamina B6 i kalijuma, a takođe su bogate vitaminom C, manganom, magnezijumom i nekim drugim vitaminima B-kompleksa.
Ipak, i pored svih pozitivnih efekata i nutritivne vrednosti banana, one nisu preporučljiv izbor za doručak.
Visok sadržaj šećera ima značajan uticaj na naše blagostanje tokom celog dana.
Kada jedemo bananu, nivo šećera i energije u krvi se značajno povećavaju, ali u isto vreme drastično opadaju.
To onda dovodi do pojačanog osećaja gladi, tako da ljudi koji dan započnu bananom na kraju unose više kalorija tokom dana nego što bi inače.
Takođe, prema njegovim rečima, banane nisu baš idealan izbor za dobro varenje.
Kada se šećer konzumira, dolazi do procesa fermentacije, u kojem se šećer pretvara u kiselinu, čime se blokira varenje.
Mnogo bolji izbor za doručak su žitarice i pahuljice, kao i zdrav sendvič, dok su banane bolji izbor za užinu.
Preuzmite android aplikaciju.