Luk je neophodan u kuvanju. Od supa i čorba do domaćih soseva, kao i u salatama i sendvičima, luk je često nezaobilazan sastojak raznih jela. Iz tog razloga, i zato što luk može ostati svež mesecima, dobro je znati neke tajne u kuhinji.
Ovo su najbolji načini za čuvanje luka:
Čuvati na hladnom i suvom mestu
Idealna temperatura za skladištenje luka je oko 8 do 10 stepeni. Najbolje je da ga čuvate na hladnom i suvom mestu kao što je podrum, ostava ili čak garaža. Iako se mogu čuvati cele u frižideru, kuvari primećuju da to dovodi do pretvaranja skroba u šećer, što može dovesti do mekog ili kašastog luka.
Smanjite vlažnost
Luk treba ukloniti iz plastičnih kesa pre skladištenja i držati dalje od proizvoda koji oslobađaju vlagu, kao što je krompir.
Ako ostavite ceo luk u vrećici za namirnice bez cirkulacije vazduha, to će smanjiti rok trajanja zadržavanjem vlage i podsticanjem rasta mikroba poput buđi.
Visok nivo vlage takođe može dovesti do nicanja luka.
Ako je kesa u kojoj ste kupili ili čuvali luk iz prodavnice hermetički zatvorena, prebacite ga u mrežastu kesu ili kontejner koji omogućava cirkulaciju vazduha.
Preuzmite android aplikaciju.