Kafa! Većini ljudi sinonim za užitak i nezaobilazno sredstvo za podizanje budnosti i energije.
Ovaj veoma popularan napitak širom sveta većina odrasle populacije svakodnevno konzumira. Poznata su i njeni zdravstveni benefiti ukoliko se ne preteruje sa konzumacijom.
A da li ste čuli za neke od zaminljivosti vezanih za kafu?
I najstarije mačke na svetu su bile kafopije
Mačka koja je preminula u svojoj 38. godini Krem Puf, jutro je započinjala kafom, brokolijem, jajima i slaninom.
Prvo je bila hrana, a tek posle i napitak
Kako bi obezbedili sebi potrebnu energiju i budnost, afrička plemena su zrna kafe mešali sa lojem i tako pravili „energetske bombice“.
Večna inspiracija
Još davne 1734. godine Johan Sebastijan Bah je iskomponovao „Kantatu o kafi“, a kao inspiracija mu je poslužila činjenica da se veliki broj žena u Nemačkoj u to vreme osećao zapostavljenim, jer su im muževi mnogo vremena provodili u kafiterijama.
Kako se navodi, Betoven je koristio tačno 60 zrna kafe za jednu šolju kafe.
Onore de Balzak je popio 50.000 šoljica dok je pisao „Ljudsku komediju“.
Koze etiopijskog pastira su pronašle kafu
Jedna od legendi o poreklu kafe vezana je za koze u Etiopiji. Pastir koji ih je čuvao primetio je da mu je stado živahnije nakon što su pojele crvene bobice. Kako je i sam primetio povećanu budnost nakon konzumiranja ovih bobica, potvrdio je pretpostavku da bobice imaju snažan uticaj na povećanje energije. Naravno, bobice su bile zrna kafe.
Amerikanci piju najviše kafe na svetu
Na svetu se popije čak 1 400 000 000 šoljica kafe za jedan dan i za nju se može reći da je najkonzumiraniji napitak posle vode.
Amerikanci popiju oko 450 miliona šoljica kafe svaki dan i oni spadaju u najveće potrošače kafe. Odmah posle Amerikanaca, kao najveći potrošači ovog napitka su Francuzi i Nemci.
Ove tri zemlje popiju oko 65 odsto kafe na svetu. Međutim, ako gledamo potrošnju kafe po jednoj osobi, Finci su apsolutni šampioni. Oni popiju čak 10 kilograma kafe godišnje (po jednoj osobi!).
Kafa pomaže da bolje osetite parfem
Kada idete u pohod za novom mirisnom notom, kafa će vam pomoći u tome da neutrališete miris prethodnoh parfema koji ste mirisali. Pa tako u parfimeriju ponesite vrećicu pržene kafe i udahnite njen miris između dva parfema.
Arabika se rangira po mestu uzgoja
Robusta i Arabika su zrna kafe koja se najčešće koriste u mešavinama kafe.
Jedna od kategorizacija arabike je po nadmorskoj visini na kojoj je uzgajana.
Pa kada vidite oznaku SHB ( strictly hard bean), znajte da je ova kafa uzgajana na visini od Oznaka za kafe gajene na visini od 1300 do 2000 metara, dok se oznaka NV koristi za zrna kafe uzgajane na visini 1200 do 1300 metara.
A kako su veliki visine bliže suncu i biljke sporije rastu, te tako povećavaju čvrstinu zrna, možemo reći da su zrna kafe kvalitetnija sa većom visinom gajenja.
Malo statistike o kafi
Sat vremena nakon buđenja, kafu konzumira čak 68% ljudi, Kafu sa šećerom pije 57%, dok 35% ljudi konzumira isključivo crnu kafu.
Kupanje u kafi
U banji u Japanu, pored bazena u kojima se umesto vode, nalaze vino, čokolada, zeleni čaj, možete uživati takođe i u brćkanju u kafi.
Preuzmite android aplikaciju.