Kada je reč o kontraindikacijama morate biti mnogo oprezni…
Ren ili hren je azijsko povrće sa velikim listovima i belim korenom. Njegovo lišće se koristi za kiseljenje krastavaca, a od korena se pravi pikantni sos.
Korisna svojstva i primena
Hren je poznat kao prirodni antibiotik, po svojim svojstvima sličan belom luku i đumbiru. To je zbog sadržaja sinegrina, ulja sa snažnim antibakterijskim svojstvima koje daje hrenu dobro poznati slatki ukus.
Još jedno od njegovih čudesnih svojstava je analgetik: ren čini čuda od bolova u mišićima, pa se u narodnoj medicini od njega često prave tinkture.
Hren ima i dekongestivna svojstva, zbog čega se koristi tokom prehlade – može pomoći u uklanjanju sluzi i pročišćavanju disajnih puteva. Konačno, povrće ima moćna diuretička svojstva, tako da može pomoći kod otoka.
Pa, u kulinarstvu, ovaj koren se koristi kao pojačivač ukusa i sos za grickalice – samo narendan i pomešan sa paradajzom, belim lukom, crvenom paprikom ili se koristi u čistom obliku.
Kontraindikacije
Uprkos svim korisnim svojstvima, hren ima neke kontraindikacije. Na primer, ne bi trebalo da ga jedu oni koji pate od gastrointestinalnih bolesti i bolesti bubrega. Ne možete ga uzimati tokom trudnoće i dojenja.
Preuzmite android aplikaciju.