Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли усамљеност може да изазове тугу и депресију?

Усамљеност се односи на ситуацију када смо сами и осећај да нам недостаје друга особа или особе. То је осећај који произилази из наше субјективне перцепције, а може укључивати осећај туге или меланхолије јер је особа са којом бисмо желели да буде са нама одсутна или из неког разлога одсутна.
Фото: Pixabay/geralt

Можемо се осећати усамљено чак и када смо у друштву других људи. Осећај усамљености сам по себи није проблем менталног здравља. Међутим, продужена усамљеност може довести до анксиозности, депресије или проблема са спавањем.

Добровољна усамљеност

Постоји добровољна усамљеност или усамљеност коју смо сами изабрали. Затим се привремено или трајно удаљимо од других људи из разних разлога. Можда желимо или одлучимо да се повучемо у самоћу из одређених креативних, уметничких или духовних разлога. Такво искуство нас обично обогати. С друге стране, ако је реч о усамљености или усамљености која је наметнута или нежељена, онда се не ради о личном избору. У таквим случајевима то могу бити особе са менталним поремећајима или особе које тренутно болују од инфекције вирусом КОВИД-19 или особе које су принуђене да буду саме у оквиру самоизолације. Али то су ситуације привремене усамљености или усамљености. Они могу бити прожети страхом и великом стрепњом.

Фото: Pixabay/jplenio
Нежељена усамљеност

Нежељена усамљеност или усамљеност присутна је и код особа које имају потешкоћа у успостављању односа са другим људима. Или код људи који сматрају да су њихови друштвени или блиски односи незадовољавајући или површни. Усамљеност је чешћа код интровертних или стидљивих људи. Њихове социјалне вештине су обично мање развијене, што им отежава изградњу односа на задовољавајући начин. Као резултат тога, развијају тугу, депресију, анксиозност, ниско самопоштовање или самопоштовање. Осећај усамљености јавља се и након губитка вољене особе.

Последице усамљености

Осећај усамљености сам по себи није проблем менталног здравља. Међутим, продужена усамљеност може довести до анксиозности, депресије или проблема са спавањем. Али људи који пате од различитих менталних поремећаја имају већи ризик од развоја осећаја усамљености. Рањивост на развој осећања усамљености представљају фактори као што су отуђеност од породице, недостатак пријатеља или породице, самохрани родитељи или старатељи (често им је тешко да одржавају друштвене активности), живот у окружењу без људи из сличног окружења. друштвене активности због финансијских проблема или проблема у кретању, изложеност дискриминацији и стигми због инвалидитета, хронични здравствени проблеми, укључујући проблеме менталног здравља.

20 stvari koje treba da izbacite iz života da biste živeli bolje i kvalitetnije

Преузмите андроид апликацију.