Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли сте чули за каизен? Промените навике уз мале кораке

Промена! Код већине људи не баш тако омиљена реч која асоцира на мукотрпан посао.
Фото: Pexels/Wesley Davi

Када само помислимо на промене, често осетимо нервозу, грчење у стомаку, мислећи да ћемо озбиљне напоре да уложимо како бисмо дошли до њих, оне не морају да буду тако „напорне“.

Техника каизен може помоћи да се на једноставан и лак начин стекну нове навике које могу у потпуности преокренути ваш живот. Како стручњаци за ову технику наводе, превазилажење страха и све оно што вас кочи у животу, достићи ћете уз неколико корака.  Све оно што вам је некада деловало као недостижно, изненада ће постати достижно, приступаћете „проблемима“ са лакоћом и без стреса.

Мали кораци су велико оружије које заобилазе уграђене отпоре у нашем мозгуна нова понашања.

А који су то кораци који ће олакшати да стекнете ове навике?

Малим корацима до великих скокова

Природно се наш мозак одупире промени. Али ако малим корацима идемо ка променама, правимо нове спојеве у нервном систему тако да мозак почиње са ентузијазмом преузимати  промене, а напредак према циљу се убрзава.

Наш мозак воли питања

Наш мозак неће негативно одреаговати ако себи постављамо мала, блага питања. Односно механизам „бори се и бежи“ је тада угашен. Питања као што су „Који је најмањи корак који могу учинити да будем ефикаснији?„омогући ће да заобиђемо наше страхове, јер овакво питање наш мозак неће перципирати као тежак задатак, већ ће нас подстаћи да се фокусирамо на решавање проблема и на крају, можда и на акцију. Оваква питања нису захтевна нити страшна, али ће мозак усвојити питање и када буде спреман, без икаквих страхова, ће доћи до одговора.

Када постављате питања кључно је да не радите то тако што ћете постављате негативна питања. Сигурно нећете себи помоћи ако поставите питање „Зашто сам тако дебео?“. Али ако постављате позитивна питања попут „Шта је оно што волим на себи?“, временом ћете осетити потребу д промените навику и дођете до жељење килаже без фрустрације.

Обликујте ум уз мале мисли

Ово није ништа друго до тзв.визуализација. Замислите слику као у биоскопу, с тим што ћете ту пројектовати одговор на жељењу ситуацију. Ако имате страх од јавног наступа, замислте себе како држите говор, како са самопоуздањем и пажњом држите предавања. Ваш ум ће временом то прихватити као да се то заиста дешава, а самим тим и ваше тело ће боље реаговати када то такве ситуације дође у реалности.

Чините мала дела

Мала дела раде у нашу корист тако што наш мозак то види као промену која је толико ситна да није проблем. Па тако ако желите да смањите трошење, пре него што дођете до касе, извадите једну ствар из колица. Није тешко, али тако ћете временом доћи до свог циља да смањите трошкове.

Охрабрите се уз мале награде

Уколико желите себи да усадите боље навике, мале награде ће помоћи да се охрабрите и даће вам мотивацију. Много су се ефикасније показале мале награде, јер су подстицале људе на природни порив за бољитко. Оне велике новчане награде, фокусирају љиде само на оне велике идеје које доносе велике финансијске добитке.

Освестите мале тренутке

Уважавајте оне ситне тренутке. Човек је често склон да идентификује само оне „велике“моменте и то сматра значајним, али то не треба да је тако. У дану се деси много малих тренутака, који не треба да буду занемарени, јер су и они свакако значајни за све нас.

Вежбајте да постанете свесни малих тренутака. Отворите ум и онда ће вам бити лакше.

Zašto lepa, pametna i uspešna žena ostaje sama?

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке