Postoji više razloga zbog kojih se ovo dešava vašoj omiljenoj poslastici.
Nameračili ste se da pojedete čokoladu koja vam već neko vreme stoji u fioci. I samo što ste odmotali foliju, sačekalo vas je neprijatno iznenađenje – umesto fine crne čokolade, ona je pobelela.
Ili na površini ima smeđ ili čak sivkast sloj, koji uopšte ne izgleda privlačno. Nije vam jasno zbog čega se to dogodilo i da li je takva čokolada bezbedna za jelo.
Ova pojava naziva se “cvetanje” čokolade, a postoje dva razloga zbog kojih se to događa.
Ako vidite beličasti film na čokoladi, to znači da je predugo stajala na toplom mestu, zbog čega se kakao maslac, masnoća koja je jedan od sastavnih delova čokolade, odvojio i isplivao na površinu.
Ako vidite kristalizovani sloj, vlaga je ušla u pakovanje, zbog čega se šećer izdvojio na površini čokolade.
A što se tiče toga da li je bezbedna za jelo, ne brinite, jeste. S tim što će joj se ukus malo razlikovati, jer su sastojci koji su inače pomešani sada razdvojeni.
Ukoliko ne vidite nikakvu drugu promenu i čokolada miriše normalno, slobodno je pojedite. Ako vam se, ipak, ne dopada kako izgleda, iskoristite je za kuvanje, napravite braunije ili čokoladnu tortu od nje.
Preuzmite androidaplikaciju.