Početna > Život i stil
Život i stil

Da li se proklijali krompir može i treba jesti?

Zbog prisustva toksične supstance solanina, krompir može da otruje naš organizam.
Foto: Pixabay/eKokki

Krompir je među najpopularnijim povrćem na trpezi, lako se kombinuje sa bilo kojim receptom i ukusan je na bilo koji način na koji se pripremi. Bogat je kalijumom, vitaminom C i složenim ugljenim hidratima, a takođe je i validan saveznik protiv dijabetesa, antiinflamatorno i energično.

Međutim, postoje određeni slučajevi u kojima krompir može biti veoma toksičan za naše telo. U stvari, krompir može da sadrži velike količine toksičnih glikoalkaloida kao što su solanin i čakonin, koji se akumuliraju uglavnom u zelenom, proklijalom i oštećenom krompiru, kao i u njihovoj kori. 

Da vidimo koji krompir još uvek možete da jedete bez brige za zdravlje, a koji bi trebalo da izbegavate.

Da li možemo jesti proklijali krompir?

Kao što se i očekivalo, krompir sadrži solanin, toksičnu supstancu čija koncentracija raste kada krompir pozeleni ili nikne i koja može da izazove probleme kao što su povraćanje, vrtoglavica ili bol u crevima. U ovom slučaju, reč je o intoksikaciji solaninom, koja se najčešće javlja posle prekomerne konzumacije krompira i koja u najtežim slučajevima izaziva gubitak svesti, poremećaje funkcije mozga, disanja i srca. 

Kako prepoznati otrovni krompir

Krompir sa dosta klica prvo treba baciti, posebno ako je duži od 1 centimetar. Međutim, ako krompir ima samo nekoliko malih izdanaka, nema opasnosti po naše zdravlje i možete ga bezbedno seći i pripremati krompir kao i obično. Drugo, znak visoke koncentracije solanina je zelena boja krompira i u ovom slučaju je bolje da ga ne konzumirate. Konačno, pri većim koncentracijama glikoalkaloida, jela od krompira imaju i gorak ukus.

Kako minimalizovati rizike

Da biste izbegli moguće trovanje solaninom, važno je voditi računa prilikom skladištenja krompira i pridržavati se nekih mera predostrožnosti:

  • krompir treba čuvati na hladnom, tamnom i suvom mestu
  • stari, zeleni ili jako proklijali krompir i kore ne smeju se konzumirati oni koji žele da konzumiraju ljuske moraju izabrati svež krompir bez vidljivih oštećenja
  • mala deca ne bi trebalo da jedu neoljušteni krompir
  • voda u kojoj se kuvao krompir ne sme se ponovo koristiti
  • redovno menjajte ulje za prženje krompira

Trik uz koji ćete oguliti krompir brzo i lako (VIDEO)

Preuzmite android aplikaciju.