Novosađani često umeju da se sporečkaju oko naziva gastronomskih specijaliteta koji su lokalno popularni, pa nam je sada već jasno da nikada nećemo moći da saznamo da li se kaže “gomboce“ ili “knedle sa šljivama“. Međutim, među našim sugrađanima javlja se još jedna neudoumica…
Postavlja se pitanje da li više vole da jedu sataraš, ili im je bećarac omiljeniji? Da li su bećarac i sataraš isto?
Ukoliko je verovati Vikipediji, današnjem izvoru sveobuhvatnog znanja koji svako može da uređuje, sataraš i bećarac, odnosno, bećar – paprikaš, su isto.
To je isto ono jelo koje su spremale i jedna i druga baka samo što bi se u jednoj kući nazivalo ovako, a u drugoj, onako.
U pitanju je jelo specifično za naše prostore koje se priprema kao samostalan obrok ili kao prilog.
Večita polemika se diže se oko toga da li se, kada se u njega doda pirinač, ovaj specijalitet i dalje naziva sataraš i bećarac, ili u toj prilici postaje đuveč?
Među Novosađankama postoje razni stavovi. Jedne mogu da se zakunu u to da je sataraš jelo koje se sastoji samo od luka, paprike i paradajza, dok drugi kažu da se u njega dodaje i jaje.
Takođe, postoje stavovi da sataraš, kada mu se dodaju krompir i meso, postaje bećar paprikaš.
Šta vi kažete, da li je u pitanju isto ili dva sasvim različita jela?
Ko se skuplja na „promaji“ i gde se nalazi ovo mesto u Novom Sadu?
Preuzmite android aplikaciju.