Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли примењујете правило три минута након туширања?

Туширањем и коришћењем купке и сапуна, осим нечистоћа, са коже уклањамо и њена природна уља којима се она штити и хидрира. Због тога је неопходно да јој то „вратимо“, тако што ћемо се редовно мазати лосионима и кремама, а ради најбољег ефекта то би требало да радимо чим завршимо са туширањем.
Фото: Pexels/Kаrolina Grabowska

Правилна нега коже неизмерно је важна, поготово ако постоје дерматолишки проблеми. Тада наши свакодневни ритуали могу још више да јој наштете, а да тога нисмо ни свесни. Највећи орган нашег тела захтева поступну негу – од прања до хидратације, посебно у случају суве коже.

Зашто нас кожа сврби након туширања или купања?

Постоји неколико разлога. Понекад је кожа једноставно врло сува и туширање, посебно врућом водом може још више да је исуши, јер се природна уља уклањају. Такође, узрок може да буде и осетљивост на сапун, који је или прегруб за вашу кожу или га нисте темљено испрали.

За неке је то и стање познато као аквагена уртикарија, препознатљива по томе што вода активира нервне завршетке у кожи. Због тога кожа јако сврби након туширања. Ипак, ово стање је ретко.

Ако свраб не престаје након туширања, себи можемо помоћи неким кућним третманима или једноставним променама навика:

– Након туширања нежно тапкајте кожу пешкиром, немојте трљати кожу.

– Промените сапун.

– Промените своју рутину. Ако имате навику дуго да се задржавате под врућим тушем, покушајте са краћим туширањем млаком водом.

– Неки препоручују мелем са расхлађујућим ефектом (али о томе прво разговарајте са стручњаком).

– Уносите више течности. Хидратација такође има значајан утицај на здравље и изглед коже.

– Редовно користите хидратантну крему.

Дерматолог др Дон Дејвис из клинике Мејо објаснио је зашто увек саветује пацијентима да следе правило 3 минута: „Увек препоручујемо хидратацију након купања. Савршено време за то је одмах након што станете на простирку у купатилу.”

Кожа је максимално хидрирана непосредно након туширања или купања. У 3 минута имате простора да помогнете кожи да задржи ову влажност наношењем лосиона или креме, објашњава дерматолог.

Он додаје и то да лосиони обично садрже највише воде од свих врста хидратантних крема. Креме такође садрже воду, а могу да садрже и мало уља. И лосионе и креме кожа упија. Средства која садрже уље остају на површини коже, делују као баријера између ваше коже и околине, омогућујући телу да користи сопствене методе хидратације.

Међутим, без обзира коју хидратантну крему одабрали, ово 3-минутно правило нуди највише вашој кожи, али и новчанику.

Kako da se rešite suvih laktova?

Преузмите андроид апликацију.