Početna > Život i stil
Život i stil

Da li prevište vitamina C u organizmu može biti štetno?

Prekomerna konzumacija vitamina C može imati neke neželjene efekte – od blagih problema sa varenjem do ozbiljnih zdravstvenih problema.
Foto: Pixabay/ivabalk

Vitamin C je ključni nutrijent koji se nalazi u mnogim vrstama voća i povrća i neophodan je za održavanje zdravog imunog sistema. Međutim, previše dodataka može imati neke neželjene efekte.

Pošto naše telo ne skladišti i ne proizvodi vitamin C, važno je da jedemo hranu koja sadrži ovaj vitamin.

Čak i u visokim dozama, vitamin C nije toksičan, ali neki od najčešćih neželjenih efekata koji se mogu javiti pri visokim dozama su dijareja, mučnina, grčevi i drugi gastrointestinalni problemi.

Međutim, ako uzmete dozu veću od preporučene, vaše telo može imati poteškoća da je obradi i može doći do negativnih posledica.

Važno je napomenuti da su suplementi vitamina C obično nepotrebni jer većina ljudi lako može dobiti dovoljno ovog vitamina jedući svežu hranu, posebno voće i povrće.

Digestivni simptomi

Najčešći neželjeni efekat prekomerne konzumacije vitamina C su digestivni poremećaji, a to se javlja uglavnom kao rezultat uzimanja visokih doza suplemenata vitamina C.

Najčešći probavni simptomi su dijareja i mučnina.

Primećeno je da prekomerni unos dovodi do refluksa kiseline, iako naučni dokazi to ne podržavaju.

Poznato je da vitamin C poboljšava apsorpciju gvožđa. Međutim, ljudi koji imaju stanja koja povećavaju rizik od akumulacije gvožđa u telu, kao što je hemohromatoza, treba da budu oprezni sa dodacima vitamina C.

U takvim slučajevima, prekomerna konzumacija ovog važnog vitamina može dovesti do preopterećenja gvožđem, što može biti štetno za srce, jetru, pankreas, štitnu žlezdu i centralni nervni sistem.

Kamen u bubregu

Vaše telo izlučuje višak vitamina C kao oksalat, otpadni proizvod koji napušta telo kroz urin.

Međutim, pod nekim okolnostima, oksalat se može vezati za minerale i formirati kristale koji mogu dovesti do kamena u bubregu.

Prekomerna potrošnja vitamina C može povećati količinu oksalata u urinu, što povećava rizik od razvoja kamena u bubregu.

Visok unos vitamina C nije povezan samo sa većim količinama oksalata u urinu, već je povezan i sa razvojem kamena u bubregu, posebno ako konzumirate više od 2.000 mg dnevno.

Treba napomenuti da je gotovo nemoguće dobiti previše vitamina C samo iz hrane, ali ako uzimate i suplemente, treba paziti na unos.

Šest navika koje usporavaju metabolizam

Preuzmite android aplikaciju.