Početna > Lični razvoj i roditeljstvo

Lični razvoj i roditeljstvo Novi Sad

Da li poznajete zamišljenog prijatelja vašeg deteta?

Da li vam se desilo, ili ste povremeno od svog deteta čuli da nešto može ili ne može da uradi jer se igra sa svojim najboljim zamišljenim prijateljem?
dete
Foto: Unsplash/Ben White

Takvo saznanje obično neprijatno iznenadi roditelje, jer ne mogu da shvate odakle sad to odjednom, i zašto baš sad, u tom uzrastu spominju svog zamišljenog drugara.

To i nije tako retko, jer se čak 60 odsto njih od treće i četvrte godine susreće s tim. Obično su takvi prijatelji sličnog uzrasta i istog pola kao dete, no, ne mora nužno da bude ljudsko biće. To biće može da bude i magično stvorenje iz neke bajke ili neka životinjica.
Foto: Gradske info

Psiholog Branislava Stević za Gradske info kaže kako zamišljeni prijatelji se najčešće javljaju u predškolskom dobu, oko četvrte godine, mada, mogu da se jave i kasnije.

„Ne mora uopšte da implicira da je dete koje ima zamišljenog prijatelja usamljeno, to može da bude način kako dete prevazilazi sopstvene nelagodne ili nove situacije, praktično, da uvežbava kako da se ponaša i odnosi prema nečemu izazovnom“.

„Najčešće imaju interakciju i sa drugom decom, jedan fenomen ne isključuje drugi“.
Foto: UGZINS

Ona dodaje, „Jedno od objašnjenja zašto nastaju je da na taj način uz pomoć zamišljenog prijatelja dete uspeva da se bolje adaptira na nove ili izazovne životne situacije, da ih drugačije proradi, i da kroz igru sa zamišljenim prijateljem uči da bolje reguliše sopstvene emocije“.

Možda vam zvuči neverovatno, ali ti zamišljeni prijatelji najčešće izgledaju ili kao sasvim stvarni likovi tog uzrasta, sa osobinama koje bi i sama deca volela da imaju, ili mogu da budu plod mašte i zamišljanja nekih likova kojima se pripisuje odredjena moć, npr. vile, čarobnjaci…
Foto: Unsplash/Libralon

Ona dodaje da roditelji ne treba da se zabrinu ukoliko se pojavi zamišljeni prijatelji, sve dok ta pojava ne traje i u značajno kasnijem uzrastu (nakon 8 godine). Najčešće prestaju sa tim kad ostvare jedan interpersonalni odnos sa vršnjacima, kojima sad mogu dodeliti i određenu ulogu u igri.

Deca primećuju kada su roditelji zabrinuti, ali ovde nema razloga za to ako je dete u svim drugim poljima visoko funkcionalno.

Dosadašnja istraživanja pokazuju da postoji korelacija između inteligencije i pojave zamišljenog prijatelja. Odnosno, inteligentnija deca češće imaju zamišljenog prijatelja.
Foto: Unsplash/Keren Fedida

Deca neće biti odbačena od strane vršnjaka, tako da razloga za brigu nema, kaže Branislava za naš portal, i dodaje da u predškolskom uzrastu najčešće ne trpe osudu druge dece, dok u kasnijem uzrastu to može da se javi.

„Najvažnije je detetu objasniti da je to jedna vrsta imaginacije koja mu u nekom trenutku značajno može olakšati funkcionisanje, ali da je važno i da zna da je taj prijatelj ipak samo imaginaran, a ne stvaran, tako će i ono biti sposobno da se odbrani od osude drugih“, savetuje psiholog Branislava.
Foto: Unsplash/Ben White

Roditelji, ne zaboravite da deca imaju veoma razvijen svet mašte, zato naoružajte se strpljenjem, ali budite svesni i pozitivno orijentisani da će i to kroz neko vreme proći.

I mala deca vole da tračare: Ako ne želite da vas izblamiraju u vrtiću ili školi, naučite ih ovo zlatno pravilo

Preuzmite android aplikaciju.