Ако не можете да замислите дан бар без једне кафе, нарочито оне прве јутарње, то не значи да знате све о овом напитку.
Али да ли знате када и зашто је најбоље да попијемо кафу? Која је њена интеракција са лековима? Да ли кафа утиче на спортске резултате?
Да ли заиста постоје „јака“ и „танка“ кафа?
Не, не постоје „јака“ и „танка“ кафа. Заправо, немогуће је проценити снагу, односно „јачину“ кафе. Кафа се процењује уз помоћ неколико различитих параметара, који су везани за начин прављења, али финални производ је на крају увек исти – кафа.
Када је најбоље време за кафу?
Ако пијете кафу како бисте се разбудили, требате да одаберете прави тренутак. Тачно време можете да одредите уз помоћ нивоа кортизола у телу; кад ниво кортизола почиње да пада, тада је идеално време за кафу.
Већина људи има висок ниво кортизола од 8 до 9 сати, следећи врх је између 12 и 13 сати, а последњи од 17:30 до 18:30. После 19 часова се кафа не препоручује, ако желите да имате миран сан.
Да ли постоји нека интеракција са лековима?
Кафа садржи кофеин, који углавном не ствара проблеме ако се узима са лековима. Ипак, научници су открили да интеракција између кофеина и аналгетика повећава њихов учинак. Зато припазите следећи пут, кад будете пили лекове против болова.
Колико дуго кафа делује на нас?
Ако попијете шољу кафе ујутру у 9 сати, до 13 сати у вашем телу ће остати само 100 мг кафе, што значи да ће њено дејство бити смањено. Ако попијете кафу после 15 часова, остаћете орни све до вечери.
Да ли скувана кафа сме дуго да стоји?
Ако пијете кафу, која је свеже самлевена, немојте да је остављате да одстоји, него је попијте у року од 15 минута. Након тога кафа губи укус и постаје све лошија.
Може ли кафа да утиче на спортске резултате?
Кофеин повећава ниво адреналина у телу и одваја киселине од ткива, што доводи до бољих спортских резултата код оних који пију кафу пре тренинга.
Да ли кафа може да гоји?
Кафа повећава ниво хормона кортизола, који појачава потребу за шећером и слаткишима, а кофеин нарушава сан, па се зато следећег дан осећате уморно и једете лошу храну.
Изглед и јачина
Као што смо већ напоменули, нема „јаке“ и „танке“ кафе. Многи мисле да тамнија боја значи јачи укус и има више кофеина.
Међутим, пржење кафе не утиче на количину кофеина, а самим тим ни на јачину. Ниво остаје исти, јер пржењем испарава влага, због чега зрна изгледају тамније и веће.
Преузмите андроид апликацију.