Početna > Život i stil
Život i stil

Da li postoji idealno vreme za uzimanje probiotika? Evo od čega zavisi

Probiotici pružaju brojne prednosti jer sadrže žive mikroorganizme, kao što su bakterije ili kvasac, koji podržavaju zdrave bakterije u vašim crevima
Često pitanje koje se postavlja u vezi sa probioticima je da li postoji idealno vreme za njihovo konzumiranje.
Foto: Pexels/Alicia Harper

Neki proizvođači probiotika preporučuju uzimanje suplementa na prazan stomak, dok drugi savetuju da ih uzimate uz hranu. Iako je teško izmeriti održivost bakterija kod ljudi, neka istraživanja sugerišu da mikroorganizmi Saccharomices boulardii preživljavaju u jednakom broju sa ili bez obroka. S druge strane, Lactobacillus i Bifidobacterium najbolje preživljavaju kada se uzimaju do 30 minuta pre obroka.

Sastav obroka može pomoći

Mikroorganizmi koji se koriste u probioticima su testirani kako bi se osiguralo da mogu da prežive različite uslove u vašem stomaku i crevima. Ipak, uzimanje probiotika sa određenom hranom može optimizirati njihove efekte. U jednoj studiji, stope preživljavanja mikroorganizama u probioticima poboljšale su se kada se dodatak uzimao uz ovsenu kašu ili mleko sa niskim sadržajem masti, u poređenju sa onim kada se uzimao samo sa vodom ili sokom.

Ovo istraživanje sugeriše da mala količina masti može poboljšati preživljavanje bakterija u vašem digestivnom traktu. Probiotici Lactobacillus takođe mogu bolje da prežive pored šećera ili ugljenih hidrata, jer se oslanjaju na glukozu kada su u kiseloj sredini.

Za šta se koriste probiotici?

Probiotici mogu da održe vaša creva zdravim sprečavanjem rasta štetnih organizama, jačanjem crevne barijere i obnavljanjem bakterija nakon poremećaja usled bolesti ili lekova kao što su antibiotici. Neki od živih mikroorganizama u probiotičkim suplementima se takođe nalaze u hrani koja je prirodno uzgajana ili fermentisana, uključujući jogurt, kefir i kiseli kupus.

Da li znate šta znače trougao, krug i kvadrat na etiketi Zarine garderobe?

Preuzmite android aplikaciju.

Oznake