Колико дуго пиринач остаје јестив зависи од врсте зрна. Кувани пиринач треба да буде добар за конзумацију четири дана до недеље у фрижидеру, а до осам месеци у замрзивачу.
Рок трајања сувог пиринча
Рок трајања сувог или некуваног пиринча варира у зависности од врсте пиринча. Иако постоји много врста пиринча, главна разлика када је у питању рок трајања је између белог и смеђег пиринча. Пошто смеђи пиринач има већи удео уља или масти, може да ужегли брже од белог пиринча. Међутим, обе врсте пиринча могу се безбедно чувати на собној температури.
Ово су рокови трајања сваке врсте пиринча:
Бели пиринач: до 2 године
Смеђи пиринач: 3-6 месеци од датума производње
Имајте на уму да хлађење и замрзавање могу значајно продужити рок трајања оба.
Како знате да ли је сувом пиринчу истекао рок трајања?
Храна која се држи на полицама обично има рок трајања. Међутим, могу се безбедно конзумирати након тог датума ако на паковању производа нема знакова кварења. Релативно је лако утврдити да ли се суви пиринач покварио. Само проверите да ли на паковању има знакова кварења, укључујући рупе, инсекте, влагу или воду, што може довести до раста буђи. Када је у питању смеђи пиринач, можете потражити и промену боје, ужегао или чудан мирис или масну текстуру. Ако желите да продужите квалитет свог пиринча што је дуже могуће, чувајте га на сувом месту, као што је кухиња. Такође га можете чувати у херметички затвореној посуди након отварања.
Колики је рок трајања куваног пиринча?
За разлику од сувог пиринча, рок трајања куваног пиринча је скоро исти за све врсте пиринча. Када се скува, пиринач може задржати свој укус, текстуру и квалитет 3-4 дана у фрижидеру, иако неки тврде да може трајати и до недељу дана. Такође можете замрзнути кувани пиринач до 8 месеци.
Како знате да ли је куваном пиринчу истекао рок трајања?
Постоји неколико начина да утврдите да ли је ваш кувани пиринач покварио. Прво помириши. За разлику од свеже куваног пиринча, који готово да нема мирис, пиринач којем је истекао рок трајања ће имати непријатан или чудан мирис.
Друго, боље погледајте његову текстуру. Уместо да буде прозрачан и пахуљаст, пиринач којем је истекао рок трајања може постати љигав или гњецав. На крају, проверите да ли пиринач има плесни, која се често појављује као зелене, плаве или црне мрље.
Ако приметите било који од ових знакова кварења, обавезно баците пиринач.
Опасности конзумирања пиринча којем је истекао рок трајања
Пиринач којем је истекао рок трајања је углавном контаминиран гљивицама или плеснима, које производе микотоксине који могу изазвати тровање храном.
Конзумација микотоксина је повезана са симптомима у распону од повраћања, мучнине и болова у стомаку до конвулзија, коме, повећаног ризика од рака и ослабљеног имунолошког система.
Штавише, контаминација плесни у сувом пиринчу такође може да смањи његов нутритивни квалитет.
Поред тога, имајте на уму да без обзира да ли је пиринчу истекао рок трајања или не, неправилно руковање куваним пиринчем може повећати ризик од тровања храном, што често доводи до болова у стомаку, дијареје и повраћања.
Дакле, ако се пиринач не охлади или замрзне у року од 2 сата од кувања, бактерије могу произвести токсине.
Преузмите андроид апликацију.