Почетна > Нови Сад > Новосадске приче

Нови Сад Новосадске приче

Да ли Новосађани “млате празну сламу“?

Често користимо неке своје речи карактеристичне само за наше поднебље. Тако смо недавно писали о новосадском речнику у којем су се пронашле неке наше најспецифичније речи попут гари, или горњак.
Фото: Градске инфо

Међутим, да не млатимо празну сламу и одмах пређемо на ствар, оно што наш говор чини још интересантнијим јесу – идиоми. Данас ћу писати о њима.

Истина, они нису специфични само за наш Град и изговарају се широм Србије, али их наше комшије, породица и пријатељи свакодневно користе, те је важно обратити мало пажње и на њих.

Уколико консултујемо стручну литературу, идиом је израз који се састоји од више речи које када се споје имају различито значење од појединачних речи у њему.

Тако, рецимо, идиом који сам мало пре употребила, “млаћење празне сламе“, нема никакве везе нити са каквом сламом, нити са каквим млаћењем, већ означава узалудан посао или губљење времена.

Немогуће је одредити колико их има у српском језику. Чини се да се њихов број, из дана у дан, све више повећава, међутим, имала сам прилику да се промувам кроз центар града и питам наше суграђане које то идиоме људи око њих највише користе…
Фото: Градске инфо

“Ружан си к’о лопов“.

Свакако је једна од најупотребљенијих фраза како међу млађима, тако и међу старијима. Ипак и поред дуге традиције коришћења никоме и даље није јасно како се и зашто усталило мишљење да су лопови ружни.

“Коштаће те ко Светог Петра кајгана“.

У народу постоји прича да су Исус и Свети Петар преноћили код једног сељака и заспали гладни. Свети Петар се пробудио у пола ноћи и сам себи направио кајгану. Након тога је сељак, када је приметио “крађу“ и да му фали неколико јаја, излупао Светог Петра коцем по леђима за казну.

Због тога се сматра да је Свети Петар веома скупо платио нешто што је првобитно било за џабе. Зато и данас користимо овај идиом када прођемо горе него што смо замислили…

Фото: Градске инфо

“К’о роса у подне“.

Овај идиом најчешће смо чули од новосадских бака. Односи се на физички изглед и младост. Нема росе у подне…

“Спава као заклан“.

Ух, ово је баш посебан идиом који користимо када неко спава чврстим сном.

“Пребићу те к’о вола у купусу“.

Да вам разјасним, во је познат по томе што много воли купус, те ако се дочепа баште у којој је засађен, све ће у њој обрстити. Због тога ће добити добре батине!

“Напио се к’о мајка“.

Ретко ко би у једној реченици умео да повеже мајку са пијанством, међутим, идиоми су веома старе изреке старије од свих нас. Овај је, конкретно, настао још у периоду када су се жене порађале без епидурала и анестезије, те су за потребе смањивања бола на порођају као анестезију користиле ракију.

“Лупаш к’о Максим по дивизији“.

Колико сам пута ово и сама изговорила немајући појма ко је тај чувени Максим. Ова фраза се изговара некоме за кога сматрамо да прича глупости. Можда ћете се зачудити, али Максим је заправо врста митраљеза на сопствени погон.

“Дотерао се к’о соба до улице“.

Овај идиом је веома типичан за Новосађане. Раније се практиковало да колико год је кућа неуредна, соба до улице у коју комшије могу да завире мора да буде дотерана. Разуме се, да не би дошло до олајавања!

Поред свих ових идиома који су нам незаобилазни у свакодневном говору, предњачимо и у псовкама, али се њима овога пута нећемо бавити.

За крај сам оставила једну релативно младу фразу типичну за наше поднебље. Када вам је досадно и немате шта да радите обично ћете за своје стање рећи да сте сморени.

Међутим, када Новосађани желе да поентирају и театрално се изразе да им је баш баш много досадно, готово увек ће искористити идиом: “Сморио сам се к’о Спајдермен у Војводини!“, а то не морамо да вам објашњавамо.

Novosadski rečnik za početnike

 

Преузмите андроид апликацију.