Konzumiranje meda iz jednog cvetnog izvora može poboljšati kontrolu šećera u krvi i smanjiti nivo holesterola kada se uzima u kontekstu zdrave ishrane, prema nedavnoj studiji.
Ovi rezultati su iznenađujući jer med sadrži oko 80 odsto šećera.
Ne kažemo da treba da počnete da jedete med ako trenutno izbegavate šećer, odnos je više o zameni.
Ako koristite konzumni šećer, sirup ili neki drugi zaslađivač, zamena tih šećera za med može smanjiti kardio-metaboličke rizike.
Istraživači iz Toronta sproveli su sistematski pregled i meta-analizu 18 kliničkih ispitivanja u kojima je učestvovalo preko 1.100 učesnika kako bi utvrdili efekat meda na srce i metaboličke faktore rizika, navodi se u saopštenju studije.
U studiji kombinovali smo rezultate sviһ ispitivanja meda na ljudima koji su posmatrali metaboličke bolesti.
Potrošnja meda je bila povezana sa nižim nivoima glukoze u krvi, ukupnog holesterola i triglicerida. Veličina smanjenja glukoze i holesterola bila „klinički veoma mala“.
Međutim, to pokazuje da nema štete od uzimanja meda i da malo smanjenje takođe može biti korisno na duži rok.
Primetno je da postoji razlika između prerađenog i sirovog meda u smislu zdravstveniһ koristi.
Konvencionalna prerada meda uključuje ceđenje i filtriranje, a zatim ga zagrevanje u kratkom vremenskom periodu kako bi se smanjila vlaga i kvasac.
Ovo omogućava lakšu manipulaciju medom, rekao je, ali zapravo oštećuje med – a mnoga njegova bioaktivna jedinjenja gube svoju efikasnost.
Takođe je primetio da ljudi mogu da eksperimentišu „sa zamenom šećera medom, imajući na umu da med ima slađi ukus – pa bi bile potrebne manje količine“.
Preuzmite android aplikaciju.