Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли људима треба више сна зими?

Ако сте међу онима који зими једва устају из кревета, не брините нисте лењи.
Фото: Pixabay/JillWellington

Ново истраживање сугерише да је људима вероватно потребно више сна током хладнијих месеци него иначе.

Анализа људи који су учествовали у студијама спавања открила је да зими више времена проводимо у такозваној РЕМ фази спавања. И док је укупно време спавања зими било сат дуже него лети, резултат није узет као статистички значајан.

Међутим, РЕМ фаза – директно повезана са циркадијанским ритмом, на који утиче светлост – је 30 минута дужа зими него лети. Истраживање сугерише да људи проводе више времена у РЕМ сну зими него лети, чак и међу урбаном популацијом која се суочава са прекидом сна.

Ако би се студија могла поновити са учесницима који немају проблема са спавањем, то би могло довести до првих доказа о потреби да се прилагоде навике спавања у зависности од годишњег доба – можда раније одласком у кревет током мрачних и хладних зимских месеци.

Сезоналност је свеприсутна међу свим живим бићима на Земљи. И ако смо подједнако активни током зиме, физиологија нам је смањена, а у фебруару и марту зато имамо осећај да смо на измаку снага.

Уопштено говорећи, друштва морају да прилагоде своје навике спавања, укључујући време и дужину, одређеним годишњим добима, или да прилагоде школски или радни распоред потребама спавања у зависности од доба године.

Током РЕМ фазе сна долази до повећања мождане активности и многи од нас сањају. Током нормалног, здравог сна, краткој РЕМ фази претходе три друге фазе.

И док истраживачи признају да резултате ове студије треба потврдити анализом људи који немају проблема са спавањем, промене везане за узраст могле би бити још израженије код здраве популације.

За потребе ове студије, тим научника је проучавао 292 пацијента који су претходно учествовали у студијама спавања. Ове студије се редовно спроводе на пацијентима који имају потешкоћа са спавањем. Од њих се тражи да спавају у специјалним лабораторијама без будилника, а мери се квалитет и врста сна, као и његова дужина.

Muče vas bolovi u stomaku? Napravite napitak koji vam može pomoći pri ublažavanju tegoba

Преузмите андроид апликацију.